Jabłkowe róże to pyszne babeczki z ciasta francuskiego. Choć urzekają swoim kunsztownym wyglądem, ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Bazą jest ciasto francuskie, które można dostać w każdym sklepie. Te czarujące różyczki będą idealnym walentynkowym poczęstunkiem dla ukochanej osoby.
Czytaj także: Przepis na walentynki. Słodkie cynamonowe churros
Jabłkowe róże – potrzebne składniki
- Duże, twarde czerwone jabłko
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Opakowanie ciasta francuskiego
- ¼ szklanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Jabłkowe róże – sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C
- Przygotuj kokilki lub formę do pieczenia muffinek. Wysmaruj je masłem i posyp dno białym cukrem
- Jabłko potnij w jak najcieńsze, równe plasterki. Możesz skropić je cytryną, by nie zbrązowiały
- Ułóż plasterki na talerzu i przez chwilę podgrzej w mikrofali, aż jabłko lekko zmięknie
- W miseczce wymieszaj cukier i cynamon. Wymieszaj przyprawy z jabłkami, tak by plasterki były nimi równo pokryte
- Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty o wymiarach mniej więcej 5 na 25 cm
- Układaj plasterki jabłka wzdłuż długiej krawędzi ciasta, tak by lekko na siebie nachodziły. Plasterki powinny wystać poza krawędź ciasta
- Przykryj plasterki dolną połową ciasta
- Tak przygotowane ciasto zwiń powoli w niezbyt ciasny rulonik
- Gotowe różyczki ułóż w foremkach lub kokilkach
- Piecz przez około 30 minut, aż lekko się zarumienią
- Gdy ostygną, oprósz je delikatnie cukrem pudrem
Gwarantujemy, że z takimi babeczkami Dzień Zakochanych będzie wyjątkowo słodki. Jabłkowe róże z pewnością podbiją serce każdego łasucha, i nie tylko. Smacznych Walentynek!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.