Bazą jajek po turecku jest jogurt grecki doprawiony cytryną i świeżym czosnkiem. Na jogurcie należy ułożyć jajka w koszulce i polać delikatnie ostrym, palonym masłem. Jajka po turecku najlepiej jeść z podsmażonym pieczywem, maczając chrupiący chleb w aksamitnym żółtku i jogurcie. Poniżej przepis popularnej tiktokerki Marcysi, jej nagranie z tym przepisem obejrzało już niemal 2 miliony internautów.
Czytaj także: Hit 2022 roku. Przepis na pączki serowe
Przepis na jajka po turecku. Składniki:
- 3 jajka
- 50 g masła
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- 2 łyżki oliwy
- szczypiorek
- 2 łyżki octu
- chili
- pieczywo
Przepis na jajka po turecku. Wykonanie:
- jogurt wymieszaj z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem
- dodaj szczypiorek i wstaw do lodówki
- dwie kromki chleba skrop oliwą i podsmaż na patelni z dwóch stron
- następnie przygotuj jajka w koszulce (ugotuj w wodzie z dodatkiem octu)
- masło przełóż do garnka i rozpuść, dodaj pół łyżeczki papryki chili, czosnek i odrobinę soli, podgrzewaj wszystko przez chwilę na wolnym ogniu
- jogurt wyjmij z lodówki, ułóż na nim jajka w koszulce, a następnie polej wszystko palonym masłem i posyp szczypiorkiem
- podawaj z pieczywem
Czytaj także: Szybkie i pyszne! Przepis na magiczne ciasto
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl