Jajko w tempurze to klasyk azjatyckiej kuchni. W tempurze smażyć można praktycznie wszystko, ale jajka to rzadko wybierany wariant w Europie. A szkoda, bo jest naprawdę smaczne!
Przepis na jajko w tempurze. Składniki:
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- lodowata woda
- jajka
- olej do smażenia
Przepis na jajko w tempurze. Wykonanie:
- Jajka ugotuj na miękko, obierz
- Mąki wymieszaj z zimną wodą, dodaj jej tyle, żeby powstała masa o gęstości śmietany
- W garnku rozgrzej olej
- Jajka namocz obficie w cieście, smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru
- Przed podaniem połóż jajko na ręcznik papierowy, by ociekło z tłuszczu
Zobacz także: Jajecznica na parze. Prosta zmiana, a zupełnie inny smak dania
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl