Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jak gotować jajka w sposób idealny? Naukowcy znają odpowiedź

22

Włoscy naukowcy opracowali metodę "okresowego gotowania", która pozwala uzyskać idealnie ugotowane jajko. Proces ten, choć czasochłonny, zapewnia aksamitne żółtko i miękkie białko. Dodatkowo tak ugotowane jajka zachowują najwięcej wartości odżywczych.

Jak gotować jajka w sposób idealny? Naukowcy znają odpowiedź
Idealny zdaniem naukowców sposób na gotowanie jajek trwa...32 minuty (Pixabay)

Włoscy naukowcy z Uniwersytetu Neapolitańskiego im. Fryderyka II, pod kierunkiem Ernesto Di Maio, opracowali nowatorską metodę gotowania jajek, która może zrewolucjonizować sposób ich przygotowywania. Metoda ta, opisana w "Nature Communications Engineering", polega na przenoszeniu jajek co dwie minuty między dwoma naczyniami z wodą o różnych temperaturach.

Jajko idealne. Tak wygląda proces gotowania

Podczas gotowania jajka są umieszczane w koszyku i przenoszone między wrzącą wodą a letnią o temperaturze 30 stopni Celsjusza. Cały proces trwa 32 minuty i obejmuje 8 cykli. Po zakończeniu gotowania jajka są schładzane pod bieżącą wodą. Dzięki tej metodzie białko jajka osiąga idealną konsystencję, a żółtko pozostaje kremowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Badania przeprowadzone przez zespół Di Maio wykazały, że jajka gotowane metodą okresową mają wyższą wartość odżywczą w porównaniu do tradycyjnych metod. Emilia Di Lorenzo, współautorka badania, podkreśla, że żółtko uzyskane tą metodą można niemal rozsmarować. Wyniki te zostały potwierdzone przez grupę degustatorów, którzy oceniali jajka gotowane różnymi metodami.

Zastosowania przemysłowe

Oprócz zastosowań kulinarnych, naukowcy widzą potencjał nowej metody w przemyśle. Może ona znaleźć zastosowanie w procesach takich jak utwardzanie, krystalizacja i strukturyzacja materiałów. Dzięki temu innowacyjnemu podejściu, możliwe jest nie tylko poprawienie jakości gotowanych jajek, ale także optymalizacja procesów przemysłowych.

Włoscy naukowcy pokazali, że nawet tak prozaiczna czynność jak gotowanie jajek może stać się polem do innowacji i odkryć naukowych.

Autor: EWS
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy incydent w USA. Pies postrzelił właściciela
Łoś wyskoczył jej przed samochód. 19-latka trafiła do szpitala
Zaginęła 29-letnia Dominika z Wrocławia. Telefon zamilkł, nie pojawiła się w umówionym miejscu
22-latek stracił panowanie nad kierownicą. Na łuku doszło do czołowego zderzenia
Zero wyczucia! Partner Alishy Lehmann rozwścieczył kibiców
Kierowca BMW wyprzedził na pasach. Szybko pożałował
Nie żyje zasłużony policjant. Dariusz Biskup miał 52 lata
Sprawdzi się zamiast tui. Rośnie szybko i cały rok jest zielony
Władze Białegostoku przemówiły po śmierci Kononowicza. Odnieśli się do zarzutów
Zawieszenie broni na Ukrainie. "Putinowi trudno zgodzić się na to"
Publiczna egzekucja w Korei Północnej. Rozstrzelanie i palenie zwłok
To pierwszy taki przypadek. To może być rewolucja w leczeniu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić