Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, które powinniśmy dość często spożywać. Jest bogaty w wiele witaminy z grupy B, witaminę C i K1, a także potas, magnez, mangan oraz sporo błonnika pokarmowego. Kalafior działa przeciw nowotworom i łagodzi dolegliwości związane z układem pokarmowym.
Czytaj także: Przepis Magdy Gessler. Wyjątkowe kotlety lwowskie
Niestety kalafior nie jest wybierany tak często jak inne warzywa. Wszystko przez jego charakterystyczny zapach. Jak się okazuje można go łatwo zneutralizować?
Jak gotować kalafiora?
Do wody, w której gotuje się kalafior, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Inny sposób to dodanie pół szklanki mleka. Smak kalafiora zostanie podkreślony, a nieprzyjemna woń zniknie.
Czytaj także: Makłowicz zdradził przepis na wyjątkowo proste tiramisu
Możesz także dodać listek laurowy w połączeniu z odrobiną soku z cytryny. Pomoże także szczypta gałki muszkatołowej. Składniki te niestety zmienią smak kalafiora.
Powyższe sposoby będą dobra także dla innych "wonnych" warzyw. Wypróbuj je przy gotowaniu brokułów czy brukselki.