Na pewno przytrafiła ci się sytuacja, w której nie mogłeś odkręcić słoika z przetworami. Co sprawia, że czasem trudno jest odkręcić słoik? Odpowiedzialny za to jest proces pasteryzacji, który jest kluczem do długotrwałego przechowywania przetworów. Polega on na podgrzewaniu żywności w szczelnie zamkniętych słoikach. Wysoka temperatura powoduje wzrost objętości zawartości, co prowadzi do ucieczki powietrza przez zakrętkę. W momencie schładzania, w słoiku tworzy się podciśnienie, które potrafi "zassać" wieczko na dobre.
Czytaj też: Co zrobić z dyni na obiad? Proste przepisy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak otworzyć zassany słoik?
Najbardziej rozpowszechnionym sposobem, który znacie zapewne od babci, jest delikatne ostukiwanie zakrętki o blat kuchenny. Ważne jest, aby robić to pod odpowiednim kątem, dzięki czemu wieczko lekko poluzuje się pod wpływem wstrząsu.
Inną metodą jest korzystanie z noża – cienkie ostrze wsunięte pomiędzy zakrętkę a słoik pozwala na delikatne podważenie metalu. Jednak w przypadku stosowania noża warto liczyć się z ryzykiem jego uszkodzenia. Dlatego najlepiej wybrać taki, który nie jest dla nas zbyt cenny. W każdym z tych przypadków konieczna jest ostrożność, aby nie uszkodzić słoika i przy okazji nie zrobić sobie krzywdy. Te metody mogą wydawać się prozaiczne, ale w wielu przypadkach pozwalają szybko otworzyć zassany słoik.
Inne sposoby na otwarcie zassanego słoika
Jednym z pomysłów jest używanie folii bąbelkowej. Jest to metoda, która zyskała popularność dzięki swojej prostocie i skuteczności. Wystarczy owinąć zakrętkę kawałkiem folii, a jej struktura zapewnia dodatkową przyczepność, która ułatwia obracanie i otwieranie nawet najbardziej upartego wieczka.
Kolejną techniką jest zanurzanie słoików we wrzącej wodzie. Ciepło powoduje delikatne rozszerzenie metalu, dzięki czemu podciśnienie trzymające wieczko ulega osłabieniu. Po kilku minutach w gorącej kąpieli słoik można łatwiej odkręcić. Ważne jest, aby zachować ostrożność przy wyjmowaniu słoika z gorącej wody.
Jak uniknąć problemów z zassanym słoikiem?
Unikanie problemów z zassanymi słoikami zaczyna się już na etapie ich zamykania. Ważne jest, aby nie przekręcać zakrętki zbyt mocno przed pasteryzacją
Równie istotne jest dbanie o stan słoików i zakrętek. Regularnie sprawdzajmy, czy nie są one uszkodzone lub zardzewiałe, ponieważ w takim stanie łatwiej dochodzi do problemów z odkręceniem. Warto przechowywać słoiki w suchym i umiarkowanie chłodnym miejscu, by unikać kondensacji i korozji.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.