Jak ugotować bób? To nie jest takie trudne. Najważniejsze jednak, by wiedzieć, czy bób, który mamy, jest młody, czy starszy. Młodemu bobowi wystarczy do 5 minut w gotującej się wodzie. Jeśli jednak twój bób jest bledszy, a więc starszy, musi gotować się dłużej, nawet do 14 minut. Gotowy obieramy ze skórki i jemy. Według uznania i potrzeb możemy go bardziej dosolić. Najlepiej smakuje jednak polany roztopionym masłem z czosnkiem.
Czytaj także: Przepis ma zupę ogórkową. Smak jak u babci
Jak ugotować bób? Składniki:
- 0,5 kg bobu
- łyżeczka soli
- 1 l wody
Czytaj także: Wrzuć to wszystko do garnka. Obiad robi się sam
Jak ugotować bób? Wykonanie:
- Bób dokładnie umyj zimną wodą
- W garnku zagotuj wodę
- Gdy woda zacznie już bulgotać, dodaj do niej bób, gotuj ok. 8 minut
- Po tym czasie dodaj sól i sprawdź miękkość swojego bobu, jeśli jest twardy, gotuj jeszcze 4 minuty
- Jeśli bób jest już idealnie miękki, odcedź go, obierz ze skórki i gotowe!
Czytaj także: Hit obiadowy za grosze. Placki po litewsku z mięsem
Zobacz także: Sezon na bób. Roślina strączkowa, którą warto jeść
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl