Wybór odpowiedniej kapusty to pierwszy krok do sukcesu. Najlepiej sięgnąć po późne odmiany białej kapusty. Wybieraj główki zwarte, o intensywnie zielonych liściach. Kapusta powinna pochodzić z upraw ekologicznych, aby uniknąć nadmiaru nawozów sztucznych. Umyj kapustę, usuń wierzchnie liście i dokładnie poszatkuj.
W czym najlepiej ukisić kapustę? Do kiszenia idealnie nadaje się tradycyjny kamionkowy garnek, ale równie dobrze sprawdzą się duże słoiki z szeroką szyjką lub beczki. Przekładając kapustę do naczynia, musisz każdą warstwę solidnie ubić, by kapusta puściła sok. Sól używana do kiszenia nie powinna być jodowana — najlepsza będzie sól kamienna lub morska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak kisić kapustę? Przepis, który zawsze się udaje
Prawidłowe rozmieszczenie soli w kapuście jest kluczem do udanego kiszenia. Ile soli do kiszenia kapusty trzeba dodać? Przyjąć można prostą zasadę: na 1 kg kapusty przypada ok. 20 g soli. Kapustę soli się sukcesywnie, warstwami, każdą ubijając, aby nie pozostało w niej powietrze. W ten sposób fermentacja będzie przebiegać równomiernie.
Naczynie z kapustą przykryj talerzykiem i obciąż czystym kamieniem lub innym ciężkim przedmiotem. Jak długo kisić kapustę? Przez pierwsze dwa dni pojemnik z kapustą powinien stać w temperaturze pokojowej (ok. 20–22°C). Następnie przenieś go w chłodniejsze miejsce (ok. 8–12°C). Proces kiszenia trwa od tygodnia do dwóch, w zależności od temperatury.
Gotową kiszonkę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce. W pojemniku kapusta powinna być przykryta sokiem. Kiszoną kapustę można wzbogacić różnymi dodatkami, takimi jak marchewka, jabłko, burak, kminek czy koper. Dodanie tych składników na początku kiszenia podniesie walory smakowe gotowej kiszonki.
Marchewka nadaje kapuście słodycz i poprawia jej kolor, jabłko wnosi delikatną kwaskowość, a buraki sprawiają, że kapusta zyskuje wyjątkowy, czerwony kolor. Nie bój się dodawać ulubionych ziół i przypraw — to one sprawią, że każda partia kiszonej kapusty będzie niepowtarzalna.
Aby przedłużyć trwałość kiszonki, można ją umieścić w hermetycznych pojemnikach lub słoikach. Jeśli na powierzchni pojawi się nalot, wystarczy go zebrać. Ważne jest, aby kiszonki były osłonięte przed światłem, które może przyspieszać proces psucia.
Dlaczego warto ukisić kapustę?
Domowe kiszenie kapusty, choć wymaga nieco pracy i cierpliwości, daje niesamowite rezultaty. Prosty proces, który możesz przeprowadzić samodzielnie w swojej kuchni, zapewni ci smakowitą i zdrową kiszonkę. Dzięki własnoręcznie przygotowanej kapuście, masz pewność, że nie zawiera ona żadnych niepożądanych dodatków.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.