Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jak ukisić kapustę? Wiele osób zapomina o tym dodatku

5

Kiszenie kapusty to doskonały sposób na uzyskanie niezwykle smacznego dodatku do wielu dań. To także tradycja, która wraca do łask w polskich domach. Sprawdź, jak w prosty sposób ukisić kapustę w słoikach.

Jak ukisić kapustę? Wiele osób zapomina o tym dodatku
Jak kisić kapustę? (Adobe Stock, ExQuisine)

Wybór odpowiedniej kapusty to pierwszy krok do sukcesu. Najlepiej sięgnąć po późne odmiany białej kapusty. Wybieraj główki zwarte, o intensywnie zielonych liściach. Kapusta powinna pochodzić z upraw ekologicznych, aby uniknąć nadmiaru nawozów sztucznych. Umyj kapustę, usuń wierzchnie liście i dokładnie poszatkuj.

W czym najlepiej ukisić kapustę? Do kiszenia idealnie nadaje się tradycyjny kamionkowy garnek, ale równie dobrze sprawdzą się duże słoiki z szeroką szyjką lub beczki. Przekładając kapustę do naczynia, musisz każdą warstwę solidnie ubić, by kapusta puściła sok. Sól używana do kiszenia nie powinna być jodowana — najlepsza będzie sól kamienna lub morska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Jak kisić kapustę? Przepis, który zawsze się udaje

Prawidłowe rozmieszczenie soli w kapuście jest kluczem do udanego kiszenia. Ile soli do kiszenia kapusty trzeba dodać? Przyjąć można prostą zasadę: na 1 kg kapusty przypada ok. 20 g soli. Kapustę soli się sukcesywnie, warstwami, każdą ubijając, aby nie pozostało w niej powietrze. W ten sposób fermentacja będzie przebiegać równomiernie.

Naczynie z kapustą przykryj talerzykiem i obciąż czystym kamieniem lub innym ciężkim przedmiotem. Jak długo kisić kapustę? Przez pierwsze dwa dni pojemnik z kapustą powinien stać w temperaturze pokojowej (ok. 20–22°C). Następnie przenieś go w chłodniejsze miejsce (ok. 8–12°C). Proces kiszenia trwa od tygodnia do dwóch, w zależności od temperatury.

Gotową kiszonkę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce. W pojemniku kapusta powinna być przykryta sokiem. Kiszoną kapustę można wzbogacić różnymi dodatkami, takimi jak marchewka, jabłko, burak, kminek czy koper. Dodanie tych składników na początku kiszenia podniesie walory smakowe gotowej kiszonki.

Marchewka nadaje kapuście słodycz i poprawia jej kolor, jabłko wnosi delikatną kwaskowość, a buraki sprawiają, że kapusta zyskuje wyjątkowy, czerwony kolor. Nie bój się dodawać ulubionych ziół i przypraw — to one sprawią, że każda partia kiszonej kapusty będzie niepowtarzalna.

Aby przedłużyć trwałość kiszonki, można ją umieścić w hermetycznych pojemnikach lub słoikach. Jeśli na powierzchni pojawi się nalot, wystarczy go zebrać. Ważne jest, aby kiszonki były osłonięte przed światłem, które może przyspieszać proces psucia.

Dlaczego warto ukisić kapustę?

Domowe kiszenie kapusty, choć wymaga nieco pracy i cierpliwości, daje niesamowite rezultaty. Prosty proces, który możesz przeprowadzić samodzielnie w swojej kuchni, zapewni ci smakowitą i zdrową kiszonkę. Dzięki własnoręcznie przygotowanej kapuście, masz pewność, że nie zawiera ona żadnych niepożądanych dodatków.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Zmiany w rosyjskiej armii. Generał zgrupowania "Południe" zdymisjonowany
Tak skakali Polacy w Lillehammer. Wyniki nasuwają wnioski
Brutalnie pobili dwie osoby w Skorzęcinie. Policja publikuje ich wizerunki
Dotarli do sąsiadów Karola Nawrockiego. Tak o nim mówią na osiedlu
Listy egzekucyjne Rosji. Ukraińscy nauczyciele i duchowni wśród celów
Opolskie: w bazach ZUS coraz mniej Ukraińców. Przybywa natomiast Kolumbijczyków
ISW: rosyjski atak Oriesznikiem miał przestraszyć Zachód i Ukrainę
Nie będzie szybkiej kolei na linii Poznań-Berlin? "Niemcy nie są zainteresowani"
14-letnia Natalia nie żyje. Żałoba po tragicznym wypadku w Parszowie
Ponad połowa Polaków w ostatnich latach odwiedziła jarmark świąteczny
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić