O suszonych grzybach najczęściej myślimy przed świętami. Wtedy ich ceny są naprawdę wysokie. Dlatego warto pomyśleć o ich ususzeniu wcześniej. Suszenie grzybów nie jest skomplikowane i można to zrobić w domowym piekarniku.
Czytaj także: Ten przepis to hit TikToka. Niezwykły pomysł na jajka
Jak ususzyć grzyby w piekarniku?
- Grzyby najpierw dokładnie oczyść
- Pokrój na mniejsze części ok 1 cm, oddziel kapelusze od trzonów
- Na blasze wyłożonej papierem ułóż grzyby obok siebie, ale tak, by się nie dotykały
- Piekarnik nagrzej do 40-50 stopni, użyj termoobiegu
- Włóż tam grzyby, a drzwiczki zostaw delikatnie uchylone
- Po kilku godzinach grzyby powinny być już ususzone, przechowuj je w szklanym, szczelnie zamkniętym naczyniu
Zobacz także: Tradycyjnie czy w piekarniku? Suszenie grzybów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl