Przepis na karmel warto znać. Przyda się on do różnego rodzaju wypieków i deserów. Aby wyszedł idealny dokładnie wysyp cukier na patelnię tak, by był rozłożony równo na jej powierzchni. Dzięki temu całość rozpuści się w tym samym czasie. Nie mieszaj cukru! Pozwól mu rozpuszczać się samemu.
Przepis na karmel. Potrzebne składniki:
- 60 g cukru
- 60 ml wody
- (opcjonalnie do sosu karmelowego)
- 120 ml śmietanki 30 proc
- łyżeczka masła
Przepis na karmel. Sposób wykonania:
- Cukier równomiernie wysyp na patelnię, tak, by na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości
- Włącz mały ogień, by rozpuścił się cukier, nie mieszaj, rozpuści się sam
- Gdy będzie już jasnobrązowy, ostrożnie dodaj wodę, powinna zrobić się skorupka
- Gdy skorupka sama zacznie się rozpuszczać możesz zamieszać karmel
- Jeśli chcesz uzyskać karmelowy sos, dodaj na tym etapie śmietankę, cały czas mieszając karmel, gotuj na małym ogniu 5 minut
- Na koniec dodaj masło i mieszaj do jego rozpuszczenia się
Sam karmel najlepiej zużyć od razu do tego, do czego jest potrzebny. Po wystudzeniu będzie gęstszy. Sos karmelowy z kolei możesz przetrzymywać w słoiku w lodówce nawet 2 tygodnie.
Zobacz także: Pomysł na biznes: Ręcznie wytwarzane słodycze
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl