Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jak zrobić kruche faworki? Pamiętaj o jednym dodatku

2

Faworki, zwane także chrustem, to tradycyjny, chrupiący przysmak, który cieszy się popularnością zwłaszcza podczas tłustego czwartku. Zobacz, jak samodzielnie przygotować pyszne chrupiące faworki.

Jak zrobić kruche faworki? Pamiętaj o jednym dodatku
Faworki (Getty Images, Michal Fludra)

Faworki, inaczej zwane chrustem, to słodkości, które od lat wpisują się w tradycję polskiego karnawału. Choć obecnie najczęściej sięgamy po nie podczas tłustego czwartku, to ich historia sięga dużo dalej – aż do XVII wieku, kiedy to zaczęły zdobywać popularność jako alternatywa dla pączków. Dziś doceniamy je nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Jak zrobić proste chrupiące faworki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ciasto Styropian - sernik bez sera

Składniki potrzebne do przygotowania faworków

Jak zrobić pyszne kruche faworki? Tworzenie idealnych faworków zaczyna się od wyboru odpowiednich składników. Mąka pszenna typu 450 tworzy bazę ciasta, nadając mu lekkości i puszystości. Żółtka jaj odpowiadają za złocisty kolor oraz delikatną kruchość, natomiast cukier i sól wzbogacają smak.

Kluczowym dodatkiem jest spirytus – dodany w odpowiedniej ilości nie tylko poprawia smak, ale również sprawia, że ciasto nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Na końcu, kwaśna śmietana lub gęsty jogurt gwarantują odpowiednią wilgotność ciasta, czyniąc faworki lekkimi i chrupkimi.

Proporcje składników na domowe faworki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 250 gramów kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić ciasto na faworki?

Proces wyrabiania ciasta zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. Następnie dodajemy żółtka jaj, cukier, sól oraz spirytus. Dokładnie mieszając, stopniowo dodajemy śmietanę. Wyrabianie ciasta jest kluczowe – musi być ono idealnie gładkie i elastyczne, więc warto poświęcić temu etapowi nieco więcej czasu. Podczas wyrabiania ciasta trzeba je dobrze napowietrzyć, można to zrobić, uderzając je wałkiem.

Gdy ciasto osiągnie już pożądaną konsystencję, zostawiamy je na chwilę w chłodnym miejscu, aby "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy prostokątne paski. Każdy z nich nacinamy w środku, przez co przewijamy jeden z końców, formując charakterystyczny kształt faworka.

Jak smażyć faworki?

Smażenie to moment, w którym wszystkie nasze dotychczasowe wysiłki nabierają ostatecznego kształtu. Na jakim tłuszczu smażyć faworki? Do smażenia chrustu najlepiej wybrać smalec, fryturę lub inny tłuszcz o wysokim punkcie dymienia (np. olej rzepakowy). Podczas smażenia ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury — około 170-180 stopni Celsjusza.

Jak smażyć faworki? Faworki wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu, pilnując, aby smażyły się na złoty kolor. Smażymy po 30 sekund z każdej strony. Po wyjęciu z tłuszczu odkładamy je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju przed dekoracją cukrem pudrem.

O czym pamiętać podczas przygotowywania faworków?

Kluczowym elementem faworków jest ich lekkość oraz chrupkość, którą uzyskujemy dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i smażeniu. Dodatek spirytusu w cieście sprawia, że faworki zachowują swoją charakterystyczną teksturę i nie absorbuje zbyt wiele tłuszczu.

Warto pamiętać, aby nie przesadzić z czasem smażenia – zbyt długo trzymając je w tłuszczu, tracą swoją delikatność.

Należy unikać wrzucania do garnka z olejem dużej ilości faworków na raz. Ciasto podczas smażenia wyrasta, więc chruściki mogą się posklejać.

Kluczowe jest również utrzymywanie odpowiedniej temperatury tłuszczu podczas smażenia.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ten zabieg zrób po zimie. W sezonie róże obsypią się kwiatami
Dwa psy pogryzły innego czworonoga. Właściciel dostał surowy mandat
Nie żyje Andrzej Kołodziejczyk. Trenował wybitnych kolarzy
Tragiczny wypadek w Rządzy. Zmarł drugi uczestnik
Stracił rodziców w wypadku. Informacje o 4-letnim chłopcu
Zaskakujące białe plamy nad Polską. Oto zdjęcia satelitarne
Uszkodzenie podmorskiego kabla. Podejrzany statek zatrzymany
Spotkanie Trumpa i Macrona. Bez zmian stanowisk ws. Ukrainy
Czy ciasto na pączki można przygotować dzień wcześniej?
Wyszedł z domu na szkolenie zawodowe. Policja poszukuje 34-latka
Szokujące wyznanie słynnego tenisisty. "Nie widziałem powodów do życia"
Gwardia Szwajcarska postawiona na nogi. Jeden fakt budzi zdziwienie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić