Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

pogoda
Warszawa

Jak zrobić piernik staropolski? Jedna ważna zasada

2

Piernik staropolski, czyli piernik dojrzewający, to nie tylko kulinarna uczta, ale i podróż do przeszłości. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe cisto świąteczne krok po kroku.

Jak zrobić piernik staropolski? Jedna ważna zasada
Jak przygotować piernik dojrzewający? (Adobe Stock, FomaA)

Historia piernika na ziemiach polskich sięga już XV wieku, kiedy to był symbolem dobrobytu i bogactwa. Piernik w polskiej kuchni to nie tylko ciasto — to tradycja, która pielęgnowana jest od pokoleń. Dawne receptury przekazywane były z pokolenia na pokolenie, z dbałością o zachowanie najważniejszych zasad przygotowania. Na przestrzeni lat, jego przygotowanie stało symbolem przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans

Jak przygotować piernik dojrzewający? Składniki

Aby piernik staropolski zachwycił swoim niepowtarzalnym smakiem, niezwykle istotne jest odpowiednie przygotowanie składników. Wybierając produkty, warto stawiać na te najwyższej jakości. Niezbędne będzie prawdziwe masło oraz świeży miód, które nadadzą ciastku wyjątkowego aromatu i miękkości.

Do przygotowania piernika potrzebny będzie również zestaw korzennych przypraw, takich jak cynamon, goździki i imbir. To właśnie one odpowiadają za ten unikalny, intensywny zapach, który kojarzymy ze świętami i domowym ciepłem. Warto również pamiętać o dodaniu sody oczyszczonej, która pomoże w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 g miodu wielokwiatowego
  • 200 g miodu gryczanego
  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 120 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g przyprawy do piernika
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 36 proc.
  • płatki migdałów do posypania

Piernik staropolski dojrzewający. Przepis krok po kroku

Przepis na piernik staropolski może wydawać się skomplikowany, jednak jeśli będziemy się trzymać określonych zasad, to ciasto z pewnością się uda. Jak zatem przygotować piernik świąteczny?

Krok 1: W rondelku umieść miód gryczany oraz wielokwiatowy. Dodaj masło oraz cukier. Podgrzewaj całość, aż składniki się połączą. Pamiętaj o mieszaniu.

Krok 2: Do miski wsyp mąkę, dodaj przyprawę do piernika, sól oraz sodę oczyszczoną. Wlej masę z masła oraz miodu i zacznij wyrabiać ciasto, dodając w międzyczasie także mleko oraz jajka.

Krok 3: Powstałe ciasto przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do lodówki lub w chłodne miejsce na osiem tygodni, aby piernik dojrzał.

Krok 4: Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na trzy części. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk, podsyp je mąką. Każdą część rozwałkuj by powstały jednakowe prostokąty, a następnie piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 15-20 minut.

Krok 5: Wystudzone blaty przełóż powidłami śliwkowymi i owiń dość ciasno ciasto folią spożywczą. Następnie wstaw do lodówki na dwie godziny.

Krok 6: Ostatnim etapem jest zrobienie polewy. Rozpuść czekoladę w śmietance. Polej piernik powstałą polewą i posyp płatkami migdałów.

O czym pamiętać podczas przygotowywania piernika staropolskiego?

Kluczem do udanego piernika staropolskiego jest odpowiednio długie dojrzewanie ciasta. Nie jest to proces, który można przyspieszyć. Niektóre receptury wymagają, aby ciasto dojrzewało nawet sześć tygodni w chłodnym miejscu. Przechowywane w kamionkowej misie, przykryte delikatną ściereczką, pozwala na uzyskanie głębokiego aromatu i smaku.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Norwescy kibice tak protestują przeciwko VAR. "Antydemokratyczne siły"
Niemiecki skoczek nie wystąpi w Planicy. Wszystko przez... lęk wysokości
Są wyniki testu wariografem męża Beaty Klimek. Eksperci komentują
Emocjonujący konkurs w Planicy. Polacy walczyli o podium!
Tłumy turystów w Tatrach. "2 godziny w korku, kolejne 3 w kolejce"
Pięcioro ukraińskich dzieci wróciło do domów. 10-latek długo czekał na ten moment
"Zdemilitaryzowana wspólnota hipisów". Georgia Meloni mówi o Unii Europejskiej
Wydają na obronność najmniej w NATO. USA nie odpuszczają
Protesty w Stambule nie ustają. "Turcy cierpią z rąk innych Turków"
Przerażające odkrycie archeologów na cmentarzysku w Turcji
Tak 65-latek jechał opelem w Kaliszu. Badanie wykazało, że był trzeźwy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić