Historia piernika na ziemiach polskich sięga już XV wieku, kiedy to był symbolem dobrobytu i bogactwa. Piernik w polskiej kuchni to nie tylko ciasto — to tradycja, która pielęgnowana jest od pokoleń. Dawne receptury przekazywane były z pokolenia na pokolenie, z dbałością o zachowanie najważniejszych zasad przygotowania. Na przestrzeni lat, jego przygotowanie stało symbolem przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować piernik dojrzewający? Składniki
Aby piernik staropolski zachwycił swoim niepowtarzalnym smakiem, niezwykle istotne jest odpowiednie przygotowanie składników. Wybierając produkty, warto stawiać na te najwyższej jakości. Niezbędne będzie prawdziwe masło oraz świeży miód, które nadadzą ciastku wyjątkowego aromatu i miękkości.
Do przygotowania piernika potrzebny będzie również zestaw korzennych przypraw, takich jak cynamon, goździki i imbir. To właśnie one odpowiadają za ten unikalny, intensywny zapach, który kojarzymy ze świętami i domowym ciepłem. Warto również pamiętać o dodaniu sody oczyszczonej, która pomoże w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 300 g miodu wielokwiatowego
- 200 g miodu gryczanego
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru
- 120 ml mleka
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g przyprawy do piernika
- 1 słoik powideł śliwkowych
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 36 proc.
- płatki migdałów do posypania
Piernik staropolski dojrzewający. Przepis krok po kroku
Przepis na piernik staropolski może wydawać się skomplikowany, jednak jeśli będziemy się trzymać określonych zasad, to ciasto z pewnością się uda. Jak zatem przygotować piernik świąteczny?
Krok 1: W rondelku umieść miód gryczany oraz wielokwiatowy. Dodaj masło oraz cukier. Podgrzewaj całość, aż składniki się połączą. Pamiętaj o mieszaniu.
Krok 2: Do miski wsyp mąkę, dodaj przyprawę do piernika, sól oraz sodę oczyszczoną. Wlej masę z masła oraz miodu i zacznij wyrabiać ciasto, dodając w międzyczasie także mleko oraz jajka.
Krok 3: Powstałe ciasto przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do lodówki lub w chłodne miejsce na osiem tygodni, aby piernik dojrzał.
Krok 4: Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na trzy części. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk, podsyp je mąką. Każdą część rozwałkuj by powstały jednakowe prostokąty, a następnie piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 15-20 minut.
Krok 5: Wystudzone blaty przełóż powidłami śliwkowymi i owiń dość ciasno ciasto folią spożywczą. Następnie wstaw do lodówki na dwie godziny.
Czytaj też: Ceny choinek na święta 2024. Zaskoczeni?
Krok 6: Ostatnim etapem jest zrobienie polewy. Rozpuść czekoladę w śmietance. Polej piernik powstałą polewą i posyp płatkami migdałów.
O czym pamiętać podczas przygotowywania piernika staropolskiego?
Kluczem do udanego piernika staropolskiego jest odpowiednio długie dojrzewanie ciasta. Nie jest to proces, który można przyspieszyć. Niektóre receptury wymagają, aby ciasto dojrzewało nawet sześć tygodni w chłodnym miejscu. Przechowywane w kamionkowej misie, przykryte delikatną ściereczką, pozwala na uzyskanie głębokiego aromatu i smaku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.