11 listopada to również Dzień Świętego Marcina, który oprócz tego, że jest patronem Francji jest również patronem dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy. Tego dnia jemy rogale świętomarcińskie, rozchodzą się w piekarniach i cukierniach błyskawicznie. Jeśli nie zdążyłeś ich kupić, spokojnie, w domu można zrobić je całkiem prosto.
Przepis na rogale świętomarcińskie. Potrzebne składniki:
- 20 g drożdży
- szklanka mleka
- jajko
- 3,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki cukru
- 220 g miękkiego masła
- 300 g masy makowej
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
Czytaj także: Tatar po węgiersku. Przepis z "Kuchennych Rewolucji"
Przepis na rogale świętomarcińskie. Sposób wykonania:
- Drożdże wymieszaj w szklance ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i odstaw na 15 minut
- Po tym czasie dodaj zaczyn do mąki, wrzuć jajko, dwie łyżeczki cukru i wyrabiaj do powstania gładkiej masy
- Dodaj do ciasta 30 g masła i ponownie wyrabiaj
- Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 1cm, posmaruj pozostałą ilością masła, złóż dwa razy na pół i wstaw do lodówki
- Masę marcepanową utrzyj w misce za pomocą miksera, dodaj cukier puder, mak, bakalie i śmietanę, dokładnie wymieszaj
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj ponownie na kształt prostokąta, wycinaj z niego trójkąty
- Na tak przygotowane ciasto połóż masę makową i zawiń rogalika zaczynając od podstawy trójkąta
- Piecz 20-30 minut w temperaturze 180 stopni
Czytaj także: Przepis na ciasto Wenus. Szybkie i bez pieczenia!