Pizza jesienią? O tak. W tym przypadku z dyniowym puree i suszonymi pomidorami. Połączenie słodkiej dyni i intensywnie ziołowych pomidorów to niezwykła kompozycja, która pobudzi wiele kubków smakowych!
Pizza z dyniowym puree i suszonymi pomidorami. Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki oliwy
- 300g dyni
- 1/2 opakowania serka z pomidorami dojrzewającymi na słońcu
- kilka pomidorów suszonych z oliwy
- 100g sera cheddar
- kilka łyżek oliwy
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona cebula
- listki bazylii
- sól
- pieprz
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Pizza z dyniowym puree i suszonymi pomidorami. Wykonanie:
- W wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier.
- Odstawiamy na około 15 minut.
- Mąkę łączymy z solą i oliwą, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę z zaczynem drożdżowym.
- Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne formujemy z niego kulę.
- Odstawiamy pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na około godzinę
- Dynię kroimy na nieduże kawałki, polewamy oliwą, posypujemy solą i posiekanym chili.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
- Gdy dynia przestygnie, oddzielamy ją od skórki i rozgniatamy na jednolite puree.
- Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego cienki placek z brzegiem, smarujemy dyniowym puree, układamy warstwę pokrojonej w drobne plastry cebuli, pokrojone na kawałki pomidory suszone i małe porcje serka.
- Na koniec pizzę posypujemy tartym cheddarem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20-25 minut.
- Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl