Lato będzie idealnym okresem na deserowe urozmaicenia. Niewątpliwie jednym z nich może okazać się kanapka lodowa domowej roboty. Ta może okazać się idealną alternatywą dla od lat powtarzających się propozycji od znanych producentów.
Czytaj także: Słynne ciasto z patelni. 14 mln wyświetleń na YouTube
Kanapka lodowa domowej roboty. Potrzebne składniki:
- pół szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki pszennej
- ćwierć łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
- ⅓ szklanki przesianego kakaa w proszku
- 3 łyżki miękkiego masła
- ćwierć szklanki białego cukru
- 2 łyżki jasnobrązowego cukru
- ćwierć łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ⅓ szklanki mleka o temperaturze pokojowej
- 6 gałek lodów waniliowych
Kanapka lodowa domowej roboty. Sposób przyrządzenia:
- rozgrzej piekarnik do 175 stopni C
- wyłóż blachę matą lub papierem do pieczenia
- wymieszaj w misce mąkę, sól, sodę oczyszczoną i kakao, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji
- w osobnej misce wymieszaj masło, oba cukry i wanilię, aż uzyskasz jednolitą pastę
- połącz obie masy i dodaj mleko, mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i sztywne
- na blachę połóż 12 uformowanych ciastek
- blachę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut
- po wyjęciu blachy odstaw ją, aby ciastka ostygły
- włóż ciastka na 15 minut do zamrażarki
- po wyjęciu grubą wykałaczką zrób po 10-12 dziurek w każdym ciastku
- włóż ciastka znowu do zamrażarki
- po wyjęciu ciastek nałóż po gałce loda pomiędzy każdy z nich, aby powstało 6 kanapek.
- po uformowaniu kanapek każdą z osobna zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 3 godziny
Czytaj także: Makłowicz zdradził przepis na wyjątkowo proste tiramisu
Zobacz także: Bartłomiej M., znany aktor i b. dziennikarz TVP, zatrzymany. Michał Woś komentuje
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl