Magda Gessler jest niekwestionowaną królową tradycyjnych, polskich przepisów. Te idealnie zaś sprawdzają się na wigilijnym stole. Warto choćby wypróbować przepis na wigilijną kapustę, kierując się wskazówkami słynnej restauratorki. Sposób Gessler na to danie podał portal beszamel.se.pl. Jedno jest pewne - to gratka dla smakoszy tego przysmaku wigilijnego!
Dla wielu osób zaskoczeniem może być dodatek pigwy. Warto jednak ją dodać! Co ciekawe, Gessler tak bardzo lubi to danie, że aż można kupić je w słoikach w jej restauracji.
Kapusta wigilijna à la Magda Gessler. Składniki:
- 5 dag suszonych prawdziwków
- 1 kg kapusty kiszonej
- 4 łyżki oleju lnianego (jeśli nie lubisz jego smaku, użyj innego)
- 1 jabłko złota reneta
- 4 owoce pigwy
- 2 cebule
- 1 łyżeczka kminku
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kapusta wigilijna à la Magda Gessler. Wykonanie:
- Grzyby zalej ciepłą wodą i zostaw na noc, by zmiękły. Następnego dnia opłucz je i ugotuj w około 1,5 szklanki wody. Odcedź.
- Kapustę posiekaj, nie płucz, aby nie pozbawiać jej smaku. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju i obsmaż na nim kapustę oraz grzyby.
- Cebule obierz. Do garnka wlej 1 łyżkę oleju, włóż cebule (w całości) i obsmaż.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj owoce do kapusty. Dorzuć pigwę (w całości) oraz około 1 łyżeczki kminku. Następnie dodaj cebule i duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj cukier (w zależności od kwaśności kapusty łyżeczkę lub więcej), posól, posyp kminkiem, jeśli jeszcze jest taka potrzeba.
- Duś przez 40 minut na najmniejszym ogniu. Potem odstaw na 3 godziny i znów duś. I tak dwa do trzech dni.
- Gdy kapusta będzie gotowa, wyjmij cebulę. Zamroź kapustę i odgrzej ją na krótko przed wigilijną wieczerzą.