pogoda
Warszawa
17°

Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko

33

Kochasz przepisy Magdy Gessler? Chcesz się zainspirować podczas Świąt? Świetnie trafiłaś! Ta kapusta wigilijna to prawdziwe niebo w gębie! Uważaj, bo znika szybko z talerzy!

Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Magda Gessler jest niekwestionowaną królową tradycyjnych, polskich przepisów. Te idealnie zaś sprawdzają się na wigilijnym stole. Warto choćby wypróbować przepis na wigilijną kapustę, kierując się wskazówkami słynnej restauratorki. Sposób Gessler na to danie podał portal beszamel.se.pl. Jedno jest pewne - to gratka dla smakoszy tego przysmaku wigilijnego!

Dla wielu osób zaskoczeniem może być dodatek pigwy. Warto jednak ją dodać! Co ciekawe, Gessler tak bardzo lubi to danie, że aż można kupić je w słoikach w jej restauracji.

Kapusta wigilijna à la Magda Gessler. Składniki:

  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 łyżki oleju lnianego (jeśli nie lubisz jego smaku, użyj innego)
  • 1 jabłko złota reneta
  • 4 owoce pigwy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Kapusta wigilijna à la Magda Gessler. Wykonanie:

  • Grzyby zalej ciepłą wodą i zostaw na noc, by zmiękły. Następnego dnia opłucz je i ugotuj w około 1,5 szklanki wody. Odcedź.
  • Kapustę posiekaj, nie płucz, aby nie pozbawiać jej smaku. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju i obsmaż na nim kapustę oraz grzyby.
  • Cebule obierz. Do garnka wlej 1 łyżkę oleju, włóż cebule (w całości) i obsmaż.
  • Jabłko umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj owoce do kapusty. Dorzuć pigwę (w całości) oraz około 1 łyżeczki kminku. Następnie dodaj cebule i duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj cukier (w zależności od kwaśności kapusty łyżeczkę lub więcej), posól, posyp kminkiem, jeśli jeszcze jest taka potrzeba.
  • Duś przez 40 minut na najmniejszym ogniu. Potem odstaw na 3 godziny i znów duś. I tak dwa do trzech dni.
  • Gdy kapusta będzie gotowa, wyjmij cebulę. Zamroź kapustę i odgrzej ją na krótko przed wigilijną wieczerzą.
NA ŻYWO
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Szykuje się spektakl na niebie. Najlepsza zorza od miesięcy
Chcą rozmawiać z delfinami. To efekt sztucznej inteligencji
Pojawił się w Dobrocinie. Leśnicy przekonani. "To znak"
Głośna stacja kosmiczna. Niecodzienne zadania polskiego astronauty
Zamieszki w Atenach. Ponad 70 osób zatrzymanych po starciach z policją
Ksiądz Galus obraził mieszkańców. Interweniowała policja
S7 w stronę Krakowa. Było tuż po 17:00
Trump mówi o "wojnie" i Chinach. Pekin ostrzega
Kardynał Nycz wezwał do hojności. Apeluje też o modlitwę
Zobaczył je w Zalewie Sulejowskim. Myśleli, że to skutery
Polityk krytykuje Muska i Trumpa. "Są chciwi. Chcą coraz więcej"
Trump ostro krytykuje dziennikarkę CNN. "Nikt was już nie ogląda"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić