Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Mateusz Domański
Mateusz Domański | 
aktualizacja 

Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi. Porażające wnioski

23

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, publicystka i prezenterka telewizyjna, znana z promowania zdrowego stylu życia i świadomego konsumpcjonizmu. Ostatnio postanowiła przeanalizować skład śledzi. Oto wnioski.

Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi. Porażające wnioski
Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi (AKPA)

Dotychczasowa działalność Katarzyny Bosackiej sprawiła, że stała się autorytetem w dziedzinie zdrowego odżywiania i świadomego konsumpcjonizmu w Polsce. Jej programy i publikacje edukują społeczeństwo, pomagając dokonywać lepszych wyborów żywieniowych i konsumenckich.

Co rusz pochyla się nad różnymi produktami. Tym razem na tapet wzięła filety śledziowe solone "a'la Matjas".

Na pierwszy rzut oka to tylko filety śledziowe, ale wystarczy zerknąć na etykietę, żeby zobaczyć, że oprócz nich dostajemy jeszcze wzmacniacz smaku - glutaminian sodu (E-621) i konserwant - benzoesan sodu (E-211) - napisała na Facebooku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Następnie postawiła ważne pytanie: "dlaczego te składniki są w śledziach?".

Producenci stawiają na długi termin przydatności i "idealny" smak, który zachęci do zakupu. Glutaminian sodu wzmacnia ten smak, a konserwant przedłuża trwałość, ale te dodatki nie są obojętne dla naszego organizmu - podkreśliła.

Po czym wyjaśniła, że "glutaminian sodu" może powodować bóle głowy, brzucha, a także relacje alergiczne, zaś benzoesan sodu "choć uznawany za bezpieczny w małych ilościach, u osób wrażliwych może wywoływać alergie, a także podrażniać żołądek, a w połączeniu z witaminą C (która jest w tych śledziach!) może tworzyć rakotwórczy benzen".

Co powinny zawierać filety śledziowe?

Ekspertka twierdzi, że naturalne filety śledziowe powinny zawierać:

  • filety śledziowe (z solanki lub marynowane w occie);
  • wodę, sól, ocet i przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz;
  • bez glutaminianu, konserwantów, cukru czy innych dodatków.
Czy naprawdę to wszystko jest potrzebne? Śledzie same w sobie, dzięki solance czy marynacie, mogą być naturalnie zakonserwowane i pełne smaku - bez chemii. Dlatego te dodatki zdecydowanie nie są potrzebne. Czytaj etykiety! Często to, co wydaje się prostym produktem, kryje składniki, których wcale nie chcemy jeść - podsumowała Katarzyna Bosacka.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Napięcie na linii USA Ukrajani. Tajani apeluje o "stalowe nerwy"
Kobieta zgubiła się w lesie. Potem wysłała list policjantom
Rodzic przeprosił nauczyciela. Są wyniki kontroli po bójce w szkole
Messi zdecydował o losach spotkania. Rozegrano je w ekstremalnych warunkach
Ruszyło szkolenie ochotników. Woleli służbę w WOT od wyjazdu na ferie
Żądają wyjaśnień w sprawie Falcon 9. Miało dojść do nieprawidłowości
Populacja liczy 2 tysiące osób. "Traktowani jak mięso armatnie"
Poruszający wpis ojca tragicznie zmarłej Weroniki J. Pisze o "sztyletach"
Przed nim mistrzostwa Polski i Europy. Bukowiecki mówi o swoich szansach
Ferie nad Bałtykiem. Tyle rodzina zapłaciła za 3 dni
Kuzynka papieża zabrała głos. "On będzie próbował wypisać się wcześniej"
W takich butach ruszyli w Tatry. Ledwo szli po oblodzonym szlaku
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić