Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Mateusz Domański
Mateusz Domański | 
aktualizacja 

Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi. Porażające wnioski

22

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, publicystka i prezenterka telewizyjna, znana z promowania zdrowego stylu życia i świadomego konsumpcjonizmu. Ostatnio postanowiła przeanalizować skład śledzi. Oto wnioski.

Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi. Porażające wnioski
Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi (AKPA)

Dotychczasowa działalność Katarzyny Bosackiej sprawiła, że stała się autorytetem w dziedzinie zdrowego odżywiania i świadomego konsumpcjonizmu w Polsce. Jej programy i publikacje edukują społeczeństwo, pomagając dokonywać lepszych wyborów żywieniowych i konsumenckich.

Co rusz pochyla się nad różnymi produktami. Tym razem na tapet wzięła filety śledziowe solone "a'la Matjas".

Na pierwszy rzut oka to tylko filety śledziowe, ale wystarczy zerknąć na etykietę, żeby zobaczyć, że oprócz nich dostajemy jeszcze wzmacniacz smaku - glutaminian sodu (E-621) i konserwant - benzoesan sodu (E-211) - napisała na Facebooku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Następnie postawiła ważne pytanie: "dlaczego te składniki są w śledziach?".

Producenci stawiają na długi termin przydatności i "idealny" smak, który zachęci do zakupu. Glutaminian sodu wzmacnia ten smak, a konserwant przedłuża trwałość, ale te dodatki nie są obojętne dla naszego organizmu - podkreśliła.

Po czym wyjaśniła, że "glutaminian sodu" może powodować bóle głowy, brzucha, a także relacje alergiczne, zaś benzoesan sodu "choć uznawany za bezpieczny w małych ilościach, u osób wrażliwych może wywoływać alergie, a także podrażniać żołądek, a w połączeniu z witaminą C (która jest w tych śledziach!) może tworzyć rakotwórczy benzen".

Co powinny zawierać filety śledziowe?

Ekspertka twierdzi, że naturalne filety śledziowe powinny zawierać:

  • filety śledziowe (z solanki lub marynowane w occie);
  • wodę, sól, ocet i przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz;
  • bez glutaminianu, konserwantów, cukru czy innych dodatków.
Czy naprawdę to wszystko jest potrzebne? Śledzie same w sobie, dzięki solance czy marynacie, mogą być naturalnie zakonserwowane i pełne smaku - bez chemii. Dlatego te dodatki zdecydowanie nie są potrzebne. Czytaj etykiety! Często to, co wydaje się prostym produktem, kryje składniki, których wcale nie chcemy jeść - podsumowała Katarzyna Bosacka.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pogrzeb Wacława Janickiego. Bliźniak pożegnał brata na wózku inwalidzkim
Wyniki Lotto 14.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
E-papierosy bez nikotyny nie dla nieletnich. Pora na decyzję rządu
Porzucony worek na drodze. Zajrzeli do środka. "Trudno opisać"
Antony Blinken ostro o działaniach Izraela: muszą myśleć o konsekwencjach
Walka z czasem w RPA. Z kopalni w Stilfontein wydobyto 40 ciał
Turyści mówią, co spotkało ich w Tatrach. "Uważajcie"
Szokujące odkrycie. Ten słodki goryl leciał razem z bagażami
Lazio Rzym zwalnia opiekuna swojej maskotki. Szokujące, co robił w sieci
40 domów dla powodzian. BGK dopłaci do nich 19,5 mln zł
Zimowe cięcie drzew owocowych. Nie przegap terminu
Wygrał dwa miliardy i kupił dom. Szczęście nie trwało długo
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić