Zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej. Jest aromatyczna i rozgrzewająca. Kiedyś była serwowana biedocie, z czasem wyrosła na nieodłączny element życia towarzyskiego.
Wynalezienie zupy cebulowej jest przypisywane królowi Ludwikowi XV. Lubił on dobrze zjeść. Zatrudniał wielu kucharzy i organizował wystawne uczty.
Jak mówią kulinarni eksperci, francuska zupa cebulowa sprawdzi się zarówno w trakcie imprezy, jak i po niej. Cebula zawiera cukier, który przyśpiesza metabolizm i na bieżąco pomaga spalać alkohol. A tłusty bulion i tłusty ser na grzance spowalniają przenikanie alkoholu do krwi. Z kolei "dzień po" zupa dobrze zrobi na podrażnioną wątrobę. Nawodni i rozgrzeje, a zawarty w niej bulion uzupełni braki sodu i potasu nie gorzej od izotoników.
Jednak przepis od Kate by Plate pozbawiony jest charakterystycznej dla francuskich bistro grzanki. Znalazł się w nim natomiast...kurczak.
Francuska zupa cebulowa po nowemu - składniki:
- 4 uda lub piersi z kurczaka bez skóry,
- 4 cebule średnie,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- opcjonalnie 1/4 szklanki koniaku,
- 2 szklanki bulionu wołowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 g tartego sera żółtego,
- szczypta tymianku,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- posiekana natka pietruszki.
Francuska zupa cebulowa po nowemu - sposób przyrządzenia:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
- Kurczaka oprószamy solą i pieprzem.
- Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego.
- Wrzucamy kurczaka i obsmażamy go z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy go z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Na patelnię dodajemy pozostałe masło klarowane i wrzucamy cebulę. Smażymy około 20-25 minut często mieszając, do momentu, aż cebula się zarumieni i zacznie karmelizować. Wlewamy białe wino i koniak. Całość należy zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 4-5 minut, by alkohol wyparował.
- Dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy bulion wołowy, dodajemy tymianek i cukier. Całość pozostawiamy do zagotowania a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 8-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć . Wyłączamy palnik. Do sosu wkładamy kurczaka i posypujemy go serem.
- Patelnię umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 20-25 minut. Ser powinien się w tym czasie stopić i zarumienić.
- Danie serwujemy z natką pietruszki.
Czytaj także: Leczo z piekarnika? Jesienna zapiekanka z kiełbasą
Gotowe, smacznego! Do tego przepisu warto zadbać o mięso od sprawdzonego dostawcy, dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.