Pulpety w sosie koperkowym to klasyk polskiej kuchni. Warto znać ten przepis, bo jest prosty, tani i dobry dla żołądka. To świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad. Do tego kapusta kiszona lub ogórki i mamy naprawdę pyszne danie!
Czytaj także: Tylko 3 składniki. Paluszki serowo-ziemniaczane
Przepis na pulpeciki. Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- średnia cebula starta na tartce
- jajko
- bułka tarta
- łyżeczka soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki
- bułka tarta
- kostka rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy
- ziemniaki
- śmietanka 30 proc.
- pęczek świeżego posiekanego koperku
Czytaj także: Zimowa zupa krem. Idealna na poświąteczne trawienie
Przepis na pulpeciki. Wykonanie:
- Mięso wymieszaj z bułką tartą, cebulą, jajkiem, solą i pieprzem
- Z mięsa ulep kulki, obtocz w mące i podsmaż chwilę na oleju
- W garnku nagrzej wodę, dodaj kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie
- Do wywaru dodaj podsmażone pulpeciki
- Gotuj ok. 20 min.
- W tym czasie obierz i ugotuj ziemniaki
- Po tym czasie do wody dodaj do pulpetów śmietankę i posiekany koperek
- Podawaj z ugotowanymi ziem
Zobacz także: Przepis na pyszne kulki serowe z nachosami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl