Kluski półfrancuskie podaje się na kilka różnych sposobów. Są doskonałe jako oddzielne danie np. z sosem grzybowym, serowym czy szpinakowym. Mogą być także dodatkiem do mięs, zarówno pieczonych jak i duszonych. Dawniej podawało się je z pokruszonym białym serem, tłuszczem i skwarkami.
Kluski półfrancuskie. Potrzebne składniki:
- 30-40 dag mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3 dag masła
- woda
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kluski półfrancuskie. Sposób wykonania:
- w dużym garnku zagotuj i posól wodę
- w dużej misce utrzyj lekko masło
- następnie dodawaj stopniowo jajka, mąkę i wodę (wody tyle, żeby doprowadzić ciasto do gęstej, lekko kleistej konsystencji)
- przez chwilę mieszaj ciasto energicznie tak, aby pojawiły się na nim pęcherzyki
- dodaj proszek do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszaj ciasto
- ciasto nabieraj łyżką i przekładaj do zagotowanej wody
- tak przygotowane kluski powinny się gotować około 2 min.
- ugotowane kluski wyciągaj z wody łyżką cedzakową
- czynność powtarzaj, dopóki nie skończy się ciasto
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobało ci się to danie, to koniecznie wypróbuj także przepis na pumpkin spice latte oraz proste bezy pieczenia.
Zobacz także: Smacznego: przepis na białkowe placuszki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl