Każdy kompot idealnie gasi pragnienie. Sprawdzi się latem - schłodzony, a także zimą - podgrzany i z rozgrzewającymi dodatkami. Mogą to być chociażby korzenne przyprawy, ale też inne owoce. Jesienią mogą to być chociażby śliwki, dynia czy gruszki. Warto wybierać twarde owoce. To prawdziwy smak dzieciństwa.
Kompot z jabłek - składniki (na 5-6 porcji)
- 1 l wody,
- 100 g cukru,
- 500 g jabłek,
- 1 laska cynamonu,
- 3 goździki,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 1 laska wanilii
Kompot z jabłek - sposób przygotowania
- Na początku należy zagotować wodę z cukrem w garnku o grubym dnie i dodać do niej przyprawy.
- Jabłka należy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wody z cynamonem, goździkami i skórką pomarańczy.
- Kompot gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
i gotowe!
Kompot, jak wszystkie domowe przetwory, możecie pasteryzować. Pamiętajcie, aby w czasie zalewania słoików, pozostawić przestrzeń pod nakrętką. Jeśli przygotujemy duży słoik na cały garnek kompotu - powinny to być ok. 3 cm przestrzeni. Słoik z napojem należy pasteryzować w garnku przez ok. 25 minut a następnie odstawić go do wystudzenia.