Tteokguk to koreańska zupa jedzona z okazji kalendarzowego lub księżycowego nowego roku. Tak więc najlepszy czas na jej przygotowanie to styczeń. Koreańczycy wierzą, że o rok starsi robią się nie w dniu urodzin, a w okresie noworocznym po zjedzeniu tej zupy. A poza tym jest po prostu smaczna!
Koreańska zupa noworoczna. Składniki:
- 300 g wołowiny
- 500 g klusek ryżowych (można je kupić w sklepie z orientalną kuchnią lub zrobić samemu)
- sos rybny
- sos sojowy
- olej sezamowy
- zielona część cebuli dymki
- 4 ząbki czosnku
- jajko
- papryczka chilli
- algi nori
Koreańska zupa noworoczna. Wykonanie:
- Kluski ryżowe przygotuj w zimnej wodzie według instrukcji, jeśli robiłeś je sam, pomiń ten krok
- Zagotuj 1,5 l wody
- Mięso pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do wrzącej wody, gotuj 20 min, nie mieszaj
- Oddziel białko od żółtka, białko odstaw, przyda się w późniejszym etapie, żółtko roztrzep widelcem
- Wylej żółtko na patelnię, jak omlet i podsmaż z obu stron, później pokrój na paseczki i odstaw
- Do bulionu dodaj kluski ryżowe, jeśli w garnku jest mniej niż 1,5l wody, uzupełnij najpierw bulion
- Cebulę dymkę pokrój w drobniejsze kawałki i wrzuć do garnka, dodaj, olej sezamowy, sos sojowy i rybny, gotuj kolejne 20 minut
- Gdy kluski będą już miękkie, dodaj do zupy odłożone wcześniej białko, zamieszaj i sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw sosem sojowym lub rybnym
Zobacz także: Co dodać do rosołu?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl