Kotlet schabowy duszony w mleku i śmietanie skradnie serca nawet tym, którzy nie przepadają za tradycyjną polską kuchnią. Mięso przygotowane w ten sposób wprost rozpływa się w ustach, a sosie z dodatkiem szałwii i skórki cytronowej nawiązuje lekko do aromatycznej kuchni włoskiej. Koniecznie spróbujcie tego przepisu.
Czytaj także: Steki z młodej kapusty. Pokochają nie tylko weganie
Przepis na kotlet schabowy duszony w mleku. Potrzebne składniki
- 750 g schabu wieprzowego
- Szklanka pełnego mleka 3,2 proc.
- Szklanka śmietanki kremówki 30 proc.
- 3 łyżki masła
- Łyżka oleju lub oliwy
- Skórka starta z 1/3 cytryny
- Pęczek świeżej szałwii
- Sól, pieprz
Czytaj także: Sposób na młode ziemniaki. Rozpływają się w ustach!
Przepis na kotlet schabowy duszony w mleku. Sposób przygotowania
- W żeliwnym garnku lub rondlu z grubym dnej rozgrzej łyżkę oleju.
- Schab w całości podsmaż ok 2-3 minuty z każdej strony, aż się lekko zrumieni.
- Odlej tłuszcz i zmniejsz ogień. Do garnka dodaj 2 łyżki masła i połowę liście szałwi. Smaż przez kilka sekund.
- Powoli dodaj śmietanę i mleko. Dodaj skórkę z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko zagotuj.
- Garnek przykryj pokrywą, zostawiając małą szparkę. Duś przez około 45 minut do godziny. Po 30 minutach obróć mięso.
- Mięso wyjmij na deskę do krojenia, owiń folią aluminiową i zostaw na 10 minut.
- Do sosu dodaj resztę szałwii. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj więcej mleka.
- Mięso pokrój na cienkie plastry i podawaj polane sosem.
Kolety schabowe gotowe. Podawaj je z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.