Chyba nie ma domu, w którym regularnie na stołach nie pojawiałby się schabowy. Czasem jednak każdy ma ochotę na odrobinę urozmaicenia. Wtedy pojawia się karbonāde - schabowy, ale trochę inny niż ten, który znamy z domu babci czy mamy. Łotysze przyrządzają go dość specyficznie, bo z dodatkiem musztardy. Dzięki temu danie ma zdecydowanie bardziej wyrazisty smak.
Przepis na karbonāde, czyli schabowy inaczej. Potrzebne składniki
- 4 kawałki schabu bez kości
- 2 jajka
- 6 łyżek musztardy
- Bułka tarta do obtoczenia kotletów
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz
Przepis na karbonāde, czyli schabowy inaczej. Sposób przygotowania
- Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety
- Każdy kotlet posól i popierz wedle uznania
- Kotlety sowicie posmaruj z obu stron musztardą
- Każdy kotlet zamocz w jajku tak, by dokładnie pokryło ono mięso, a następnie obtocz równo w bułce tartej
- Olej rozgrzej na patelni
- Smaż na gorącym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, aż panierka nabierze złocistego koloru
Czytaj także: Schabowy bez smażenia. Już nigdy nie zjesz go inaczej
Po usmażeniu mięso odstaw na chwilę, by "odpoczęło". Gdy zostanie przekrojone zbyt szybko, wyciekną z niego soki i będzie twarde. Tak przygotowane kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniaczanym purée i surówką z buraczków. Smacznego!