Kotlety mielone w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami i różnego rodzaju kaszami. To bez wątpienia świetny sposób na urozmaicenie jadłospisu, w którym zwykle pojawiają się jedynie smażone kotlety mielone.
Kotlety mielone - składniki
Co potrzeba na kotlety mielone w sosie pomidorowym? Oto składniki wymienione przez slodkieokruszki.pl:
Kotlety mielone:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1 łyżeczka soli
- około 1 i 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- bułka tarta (około 2-3 łyżki)
- panier do mięsa
- olej do podsmażenia kotletów
Sos:
- około 0,75 ml lekkiego bulionu (gorącego)*
- 1 mała cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szczypty mielonej suszonej bazylii
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól do smaku
- czarny mielony pieprz do smaku
- około 2 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
*opcjonalnie 1/2 domowej kostki rosołowej + 0,75 ml gorącej wody
Mielone w sosie. Jak przygotować?
Najpierw należy przełożyć mięso mielone do miski. Później wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulkę (można ją wcześniej podsmażyć), przyprawy, a także bułkę tartą (na początku niewiele).
Całość ugniatamy rękoma. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, należy dodać bułki tartej. Z tej mieszanki formujemy kotleta.
Później do głębokiego talerza wsypujemy panier do mięsa. Należy obtoczyć w nim kotlety - z obu stron. Tak przygotowane kotlety obsmażamy na patelni.
Co później? W garnku lub głębokiej patelni z pokrywką podsmażamy na oliwie (lub oleju) pokrojoną cebulę ze startym na tarce ząbkiem czosnku.
Następnie podsypujemy mąką i zasmażamy. Bulion mieszamy z przecierem. Wlewamy go do zasmażki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotujemy chwilę pod przykryciem. Następnie wkładamy obsmażone kotlety i gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut. W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku - czytamy na slodkieokruszki.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.