Ten prosty przepis na kotlety schabowe będzie w stanie zrobić każdy. Choć efekt jest powalający, w przepisie nie ma nic trudnego. Kluczowe są dwie kwestie: sposób przyprawienia kotletów i tłuszcz, na którym będą smażone.
Przepis na kotlety schabowe. Potrzebne składniki
Czytaj także: Przepis na pyszny deser. Kruche ciasto z wiśniami
- 100 ml mleka
- 2 cebule
- schab pokrojony w 2-cm plastry (najlepiej z kością)
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- smalec do smażenia - to najlepszy tłuszcz do smażenia kotletów, możesz go zastąpić olejem, ale to zmieni smak dania
Przepis na kotlety schabowe. Sposób przygotowania
- Kotlety dokładnie rozbij, cebulę pokrój w piórka
- Włóż mięso i cebulę do miski i zalej mlekiem. Marynuj tak przynajmniej przez 4 godziny, ale najlepiej przez całą dobę
- Kotlety wyjmij z mleka, osusz i przypraw solą i pieprzem
- Jajko roztrzep w miseczce i również delikatnie przypraw solą i pieprzem
- Panieruj kotlety najpierw obtaczając je w jajku, później dokładnie w bułce tartej
- Smaż na rozgrzanym smalcu. Tłuszczu na patelni powinno być sporo
- Gdy będą złociste z obu stron, zdejmij kotlety z patelni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.