Nie wszyscy wiedzą, że księżna Camilla bardzo lubi piec. Ku uciesze fanów słodkich wypieków żona księcia Karola wyjawiła na Instagramie swój tajemny przepis na victoria sponge cake - popularne w Wielkiej Brytanii przekładane ciasto biszkoptowe. Wypiek w "królewskiej" odsłonie zachwyci wszystkich łasuchów.
Przepis na ciasto księżnej Camilli. Potrzebne składniki:
- 110 g mąki samorosnącej, przesianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 110 g miękkiej margaryny lub masła w temperaturze pokojowej,
- 110 g cukru pudru,
- 2 duże jajka,
- 2-3 krople esencji waniliowej,
- dowolne wypełnienie — krem cytrusowy lemon curd/dżem (opcjonalnie ze świeżą śmietaną) lub np. nutella,
- dodatkowy cukier puder do dekoracji.
Przepis na ciasto księżnej Camilli. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170° C;
- Dwie okrągłe blaszki o średnicy 18 cm lekko natłuść i wyłóż papierem pergaminowym (również natłuszczonym);
- Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia;
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki do miski i ubij je, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż dokładnie się połączą;
- Jeśli mikstura nie spływa łatwo z łyżki po stuknięciu nią w bok miski, dodaj 1 lub 2 łyżeczki ciepłej wody z kranu i ponownie ubij;
- Podziel masę między dwie przygotowane formy, wyrównaj i piecz na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut;
- Pozostaw je w foremkach tylko na około 30 sekund, a następnie poluzuj krawędzie, przesuwając dookoła nożem i przełóż biszkopty na metalową kratkę, by ostygły;
- Po ostygnięciu przełóż biszkopty wybranym wypełnieniem, a wierzch posyp cukrem pudrem.
Księżna Kornwalii podzieliła się swoim przepisem z okazji przygotowań do corocznej inicjatywy "Poetry Together" — imprezy, w ramach której osoby starsze w domach opieki i dzieci gromadzą się, by czytać wiersze przy filiżance i kawałku ciasta.
Smacznego!