Strucla to po prostu ciasto drożdżowe z powidłami. Można dodać środka bakalie czy same rodzynki. Strucla najczęściej podawana jest posypana cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło ze szklanką mleka.
Przepis na struclę. Składniki:
- 75 g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 90g cukru
- 8g cukru waniliowego
- 100g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka soli
- masło, cukier, mąka do kruszonki
- powidła do smarowania / puszka maku
- rodzynki, bakalie
Przepis na struclę. Wykonanie:
- Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłego mleka i łyżką mąki łyżeczką cukru
- Odstaw na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować
- Po tym czasie z reszty składników wyrób gładkie i elastyczne ciasto, tłuszcz dodawaj stopniowo
- Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione podziel je na dwie części
- Każdą posmaruj powidłami, możesz dodać rodzinki i ulubione bakalie
- Zawiń jak roladę
- Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- Masło, cukier, mąkę połącz, by uzyskać kruszonkę
- Posyp nią strucle
- Piecz ok 40 min w 180 stopniach
Czytaj także: Omlet po wiedeńsku. Prosty przepis na pyszne śniadanie
Zobacz także: Przepis na pomarańczowe ciastka z galaretką. Idealne na Święta
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl