Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis. Nadworny kucharz zdradził, co najbardziej lubi jeść Książę Filip

27

Darren McGrady przez 15 lat był szefem kuchni brytyjskiej rodziny królewskiej. Zdradził, jakie danie najbardziej lubi książę Filip. Nie takiego dania spodziewalibyście się po członku "royalsów".

Przepis. Nadworny kucharz zdradził, co najbardziej lubi jeść Książę Filip
Nadworny kucharz zdradził przepis na ulubione danie księcia Filipa. (Getty Images)

Darren McGardy w królewskiej kuchni spędził 15 lat. Gotował dla królowej i księcia Filipa, księżnej Diany i księcia Karola oraz ich synów Williama i Harrego. Z księciem Filipem zdążył nawiązać zaskakująco bliski kontakt. Panowie darzyli się sympatią, bo jak się okazuje, mąż królowej Elżbiety II bardzo lubi gotować. McGardy zdradził też, że książę Filip dużo bardziej lubił "dobrze zjeść" niż jego żona. Co ciekawe, jego ulubione danie to kulebiak z łososiem, który pochodzi z kuchni rosyjskiej.

przepis na kulebiak
Kulebiak z łososiem. (YouTube)

Przepis na kulebiaka z łososiem. Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 350 g filetu z łososia
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • 100 g pieczarek brunatnych
  • garść suszonych grzybów
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • cebula
  • 2 ugotowane jajka
  • 2 surowe jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • sok z połówki cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Zobacz także: Former Royal Chef Reveals Prince Philip's Fave Meal And The Funniest Moments With The Duke

Przepis na kulebiaka z łososiem. Wykonanie:

  • Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij z niego wodę
  • Suszone grzyby zalej gorącą wodą, by zmiękły
  • W wodzie po grzybach ugotuj ryż
  • Łososia umyj, osusz i połóż na folii aluminiowej, skrop cytryną, dopraw pieprzem, solą, zawiń folią i upiecz w 200 stopniach przez 20 minut
  • Gotowego i ostudzonego łososia pokrój na mniejsze kawałki, dodaj koperek i pozostałą część soku z cytryny, wymieszaj i odstaw
  • Do ugotowanego wcześniej ryżu dodaj śmietanę, surowe jajka, gałkę muszkatołową, wymieszaj
  • Pieczarki i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj suszone grzyby, szpinak i smaż jeszcze 5 min
  • Ugotowane jaka obierz, posiekaj, dodaj do przestudzonych grzybów ze szpinakiem
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż ciasto francuskie
  • Na środku ciasta połóż 1/2 przygotowanego ryżu, na warstwę ryżu połóż łososia, a na koniec pozostałą część ryż
  • Pozostałe części ciasta zawiń do środka
  • Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem
  • Piecz 30 min w 200 stopniach
Zobacz także: Wielkanocny, tradycyjny kulebiak
Autor: MMC
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić