Nasze babcie doskonale wiedziały, jak gotować, tworząc ''coś z niczego''. W związku z inflacją, która przypomina o sobie szczególnie podczas zakupów w sklepie spożywczym, warto poznać przepisy takie, jak ten, prosto od Koła Gospodyń Wiejskich z małopolskiego Buczkowa.
Kotlety z jajek to pomysł na tani i smaczny obiad jarski, dzięki któremu zapełnimy brzuch, a jednocześnie nie opróżnimy portfela. Danie doskonale sprawdzi się w wiosennym jadłospisie. Nie wierzysz? Przekonaj się osobiście!
Przyrządzenie kotletów jest bardzo proste. Wystarczy przygotować kilka składników, które prawdopodobnie masz już w kuchni, obędzie się więc bez większych zakupów!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń — składniki
- 6 jajek
- mała bułka (najlepiej kajzerka),
- 1/2 szklanki mleka,
- cebula,
- zielenina: koperek, szczypiorek lub natka z pietruszki,
- sól i pieprz,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia.
Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń — sposób przygotowania:
- Kajzerkę (lub inną bułkę) namocz w mleku. W tym czasie pokrój drobno cebulę, a następnie podsmaż ją na złoty, rumiany kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek i zmiel w maszynce z bułką oraz podsmażoną cebulą. Potem dodaj do masy jedno surowe jajko, sól, pieprz i zieleninę.
- Dokładnie wymieszaj składniki, tak by masa miała jednolitą konsystencję.
- Z powstałej masy uformuj w dłoniach niewielkie kotlety. Następnie panieruj je w bułce tartej z obu stron i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu (z obu stron).
I gotowe! Kotlety możesz podać np. z miksem sałat lub warzywami. Stworzą też doskonały duet z nowalijkami, dlatego warto je przygotować właśnie wiosną.