Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Kuchnia inflacyjna: pomysł na prosty obiad. Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń

6

Minimum pracy i gwarancja zadowolenia — oto przepis na kotlety z jajek według receptury Koła Gospodyń z małopolskiego Buczkowa. Jest to danie idealne dla wegetarian i wszystkich, którzy szukają przepisu na prosty, tani, bezmięsny obiad. Kotlety świetnie komponują się z nowalijkami!

Kuchnia inflacyjna: pomysł na prosty obiad. Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń
Kotlety z jajek według swojskiego przepisu (Pixabay, misskursovie2013)

Nasze babcie doskonale wiedziały, jak gotować, tworząc ''coś z niczego''. W związku z inflacją, która przypomina o sobie szczególnie podczas zakupów w sklepie spożywczym, warto poznać przepisy takie, jak ten, prosto od Koła Gospodyń Wiejskich z małopolskiego Buczkowa.

Kotlety z jajek to pomysł na tani i smaczny obiad jarski, dzięki któremu zapełnimy brzuch, a jednocześnie nie opróżnimy portfela. Danie doskonale sprawdzi się w wiosennym jadłospisie. Nie wierzysz? Przekonaj się osobiście!

Przyrządzenie kotletów jest bardzo proste. Wystarczy przygotować kilka składników, które prawdopodobnie masz już w kuchni, obędzie się więc bez większych zakupów!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ziemniaczane szpary

Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń — składniki

  • 6 jajek
  • mała bułka (najlepiej kajzerka),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • cebula,
  • zielenina: koperek, szczypiorek lub natka z pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia.

Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń — sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę (lub inną bułkę) namocz w mleku. W tym czasie pokrój drobno cebulę, a następnie podsmaż ją na złoty, rumiany kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.
  2. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek i zmiel w maszynce z bułką oraz podsmażoną cebulą. Potem dodaj do masy jedno surowe jajko, sól, pieprz i zieleninę.
  3. Dokładnie wymieszaj składniki, tak by masa miała jednolitą konsystencję.
  4. Z powstałej masy uformuj w dłoniach niewielkie kotlety. Następnie panieruj je w bułce tartej z obu stron i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu (z obu stron).

I gotowe! Kotlety możesz podać np. z miksem sałat lub warzywami. Stworzą też doskonały duet z nowalijkami, dlatego warto je przygotować właśnie wiosną.

Autor: APOL
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić