Funnel cakes to bardzo popularny deser w Stanach Zjednoczonych. W Polsce bywa nazywany "lanym chrustem" lub "lanymi faworkami". Jest bardzo szybki i prosty, nie wymaga formowania. Ciasto wystarczy wylać wprost na gorący tłuszcz. Będzie do tego potrzebny zwykły kuchenny lejek lub plastikowa butelka z dziurką w zakrętce.
Czytaj także: Przepis na pyszne drożdżówki z budyniem. Idealny deser
Przepis na funnel cakes - lane ciasteczka. Potrzebne składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie można dodać kilka kropel wódki, by ciasto mniej chłonęło tłuszcz
Czytaj także: Deser z PRL-u. Smak dzieciństwa
Przepis na funnel cakes - lane ciasteczka. Sposób przygotowania
- Jaja zmiksuj z solą
- W misce zmieszaj suche składniki
- Do jajek stopniowo dodawaj suche składniki na zmianę z mlekiem i wodą, miksuj do uzyskania jednolitej masy
- W garnku rozgrzej tłuszcz
- Ciasto przelej do lejka/butelki i wylewaj na gorący tłuszcz spiralnym ruchem, robiąc dowolne wzorki
- Smaż z obu stron do złocistego koloru
- Ciasteczka wyjmij na ręcznik papierowy, by obciekły
Ciasteczka podawaj oprószone cukrem pudrem. Dobrze smakują także z cynamonem. Jeśli zależy ci na bardziej wykwintnym deserze, można podawać je także z bitą śmietaną, lodami i owocami. Smacznego!
Czytaj także: Przepis na sernik z wiaderka. Lekki i puszysty deser
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.