Przygotowanie lanego makaronu z woreczka jest banalnie proste i przygotujesz go w kilka minut. Lane kluski możesz wlewać bezpośrednio do wrzącej zupy, świetnie sprawdzi się np. do rosołu, albo możesz ugotować go w oddzielnym garnku. Lany makaron zawsze wychodzi więc nie musisz się obawiać, że ciasto rozpłynie się w wodzie.
Czytaj także: Prosty sposób na kanapkę z jajkiem inaczej
Przepis na lany makaron. Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 8 płaskich łyżki mąki
- odrobina soli
Przepis na lany makaron. Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do pojemnika, dodaj mąkę i sól i wszystko dokładnie zblenduj. Odstaw na 15 minut
- Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę
- Przelej ciasto do woreczka w kształcie rożka (taki jak do dekorowania ciast)
- Odetnij malutki różek w woreczku lub torebce, jeżeli chcesz by makaron być grubszy zrób większą dziurkę
- Lej masę jajeczną na wrzącą wodą
- Gotuj ok. 2 minut, makaron powinien się 2-3 razy obrócić
- Przecedź i przelać zimną wodą
Czytaj także: Przepis na domowe krówki. Miękkie i ciągnące
Zobacz także: Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl