Przepis na tłusty czwartek. Jak wykonać "lany chrust"? Kasia Tusk zaproponowała na swoim blogu Make Life Easier błyskawiczny przepis na słodki przysmak. Wystarczy kilka składników, dobry garnek lub patelnia i gotowe. Oto przepis w sam raz na tłusty czwartek!
"Lany chrust" od Kasi Tusk. Składniki na 10 porcji:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 średnie jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki spirytusu rektyfikowanego/mocnej wódki
- 1 łyżka cukru pudru
- min. 400 ml oleju - do smażenia
Niezbędna naczynia do wykonania "lanego chrustu": miska na wymieszanie składników, duży garnek lub głębsza patelnia, sitko lub szczypce, strzykawka lub rękaw cukierniczy, ręcznik papierowy do odsączania.
Przepis na tłusty czwartek od Kasi Tusk. Wykonanie:
- Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dolej mleko. Zmiksuj/wymieszaj dokładnie
- Dodaj spirytus/wódkę
- Wsyp cukier puder
- Dodaj proszek do pieczenia
- Zmiksuj/wymieszaj na gładką masę
- Rozgrzej olej w głębokim garnku/patelni (pamiętaj, żeby było go naprawdę dużo)
- Na gorący tłuszcz wlej rękawem ciasto i rób nim "esy floresy" (zabawa gwarantowana!)
- Smaż do momentu, aż ciasto od spodu zesztywnieje, przełóż na drugą stronę
- Wyciągnij zarumieniony chrust i przełóż na ręcznik papierowy
- Posyp cukrem pudrem i... zjedz.
Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: