Tym sekretnym składnikiem bigosu są powidła śliwkowe! Dodają potrawie aromatu i słodyczy, a jednocześnie przełamią kwaśny smak kapusty.
Jedno jest pewne - na przygotowanie bigosu trzeba mieć czas. Dlatego wiele osób decyduje się go robić w święta lub dni wolne. Przygotowanie porcji dla 4 osób zajmie nam około 2 godzin.
Czytaj także: Sporo zaoszczędzisz. Tani domowy ser gwiazdy MasterChefa
Bigos z kiszonej kapusty - składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 400 g mięsa wieprzowego
- 300 g kiełbasy
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 suszone grzybki
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- szczypta majeranku
- szczypta soli
Bigos z kiszonej kapusty - sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną odciśnij. Spróbuj, jeśli jest bardzo kwaśna, to możesz ją przepłukać.
- Zalej kapustę wodą (nie więcej jak do wysokości samej kapusty). Gotuj na niewielkim ogniu przez 45 minut.
- Suszone grzyby dokładnie wypłucz. Zalej wrzątkiem i daj im czas, aby zmiękły. Następnie pokrój i wrzuć do garnka z kapustą.
- Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Mięso pokrój na kawałki.
- Cebulę posiekaj a następnie podsmaż na oleju. Dodaj do niej pokrojone mięso i kiełbasę. Całość podsmaż a następnie dodaj do kapusty.
- Dodaj przyprawy oraz dwie łyżki powideł śliwkowych.
- Całość duś pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie
i gotowe!
Pamiętaj, że idealny smak bigosu osiągniesz poprzez kilkukrotne podgrzewanie i duszenie.
Główny składnik bigosu - kapusta kiszona, jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera wiele składników mineralnych, ma dużo witaminy A i witamin z grupy B a także witaminę C. Korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy i odporność. Co ciekawe - jest też niskokaloryczna. W 100 g kapusty jest tylko 19 kcal. Jednak bigos dzięki dodaniu podsmażonego mięsa raczej nie zalicza się do dań dietetycznych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.