Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Lubisz bigos? Dodaj to, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób!

42

Bigos z kiszonej kapusty to jedno z podstawowych polskich dań. Spotkać go możemy na rodzinnych stołach za równo na co dzień, jak i od święta. Należy do dań jednogarnkowych, więc nie musimy się martwić o stos brudnych naczyń. Ten z poniższego przepisu swój aromat zawdzięcza jednemu składnikowi.

Lubisz bigos? Dodaj to, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób!
Bigos z tym składnikiem będzie bardzo aromatyczny (wikimedia commons, Mario Carvajal)

Tym sekretnym składnikiem bigosu są powidła śliwkowe! Dodają potrawie aromatu i słodyczy, a jednocześnie przełamią kwaśny smak kapusty.

Jedno jest pewne - na przygotowanie bigosu trzeba mieć czas. Dlatego wiele osób decyduje się go robić w święta lub dni wolne. Przygotowanie porcji dla 4 osób zajmie nam około 2 godzin.

Bigos z kiszonej kapusty - składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 300 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 suszone grzybki
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli

Bigos z kiszonej kapusty - sposób przygotowania:

  • Kapustę kiszoną odciśnij. Spróbuj, jeśli jest bardzo kwaśna, to możesz ją przepłukać.
  • Zalej kapustę wodą (nie więcej jak do wysokości samej kapusty). Gotuj na niewielkim ogniu przez 45 minut.
  • Suszone grzyby dokładnie wypłucz. Zalej wrzątkiem i daj im czas, aby zmiękły. Następnie pokrój i wrzuć do garnka z kapustą.
  • Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Mięso pokrój na kawałki.
  • Cebulę posiekaj a następnie podsmaż na oleju. Dodaj do niej pokrojone mięso i kiełbasę. Całość podsmaż a następnie dodaj do kapusty.
  • Dodaj przyprawy oraz dwie łyżki powideł śliwkowych.
  • Całość duś pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie

i gotowe!

Pamiętaj, że idealny smak bigosu osiągniesz poprzez kilkukrotne podgrzewanie i duszenie.

Główny składnik bigosu - kapusta kiszona, jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera wiele składników mineralnych, ma dużo witaminy A i witamin z grupy B a także witaminę C. Korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy i odporność. Co ciekawe - jest też niskokaloryczna. W 100 g kapusty jest tylko 19 kcal. Jednak bigos dzięki dodaniu podsmażonego mięsa raczej nie zalicza się do dań dietetycznych.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić