Jest kilka polskich dań, które kojarzą nam się z rodzinnym domem. Jednym z nich są gołąbki podawane z sosem pomidorowym. Najlepsze są te zawijane w młodą kapustę i posypane dużą ilością koperku. Trzeba jednak przyznać, że przygotowanie tego dania może zająć nawet kilka godzin. Jeżeli tęsknisz za smakiem gołąbków, to proponujemy ci zupę gołąbkową, która smakuje tak samo wybornie, a jej przygotowanie zajmuje ok. 30 minut.
Przepis na zupę gołąbkową. Potrzebne składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 por
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 80 g surowego ryżu
- pomidory krojone w puszce
- mała kapusta pekińska
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- ok. 1,5 l bulionu lub wody
- 150 ml śmietanki 30%
- duży pęczek koperku
- sól, pieprz
Przepis na zupę gołąbkową. Sposób przygotowania:
- na głębokiej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, por i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę
- dodaj mięso i pokrojoną drobno kapustę pekińską
- całość przełóż do garnka i zalej pomidorami z puszki i bulionem, po czym dodaj koncentrat pomidorowy
- wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę
- na koniec dodaj surowy ryż, sporą ilość koperku, śmietankę oraz pieprz i sól
- całość gotuj jeszcze przez chwilę
- zupę gołąbkową podawaj z kleksem śmietany
Czytaj także: Dekadencko słodkie śniadanie. Przepis na brownie-omlet
Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl