Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Lubisz parmezan? Lepiej przeczytaj ten tekst

6

Parmezan stał się tak popularny na całym świecie, że w sklepach nie brakuje jego podróbek. Dlatego wybierając się na zakupy warto pamiętać, żeby kupować sery oznaczone nazwą "Parmigiano Reggiano". To jednak nie koniec kwestii, na które powinniśmy zwracać uwagę podczas zakupów tego włoskiego rarytasu.

Lubisz parmezan? Lepiej przeczytaj ten tekst
Oryginalny parmezan powinien spełniać konkretne normy (Pixabay)

Prawo w przypadku prawdziwego parmezanu, podobnie jak w przypadku prawdziwego szampana, ściśle określa jak on wygląda, smakuje i gdzie jest wytwarzany.

Sam parmezan może oznaczać ser o bardzo różnej jakości, ale już ser oznaczony etykietą Parmigiano Reggiano musi pochodzić z jednego z pięciu regionów we Włoszech — Parmy, Modeny, Bolonii, Mantui lub Reggio Emilia — i spełniać surowe normy dotyczące składników, metody produkcji i dojrzewania.

Parmezan powinien mieć trzy składniki. Jednym z nich jest mleko pochodzące od krów hodowanych w danym regionie i karmionych wyłącznie żywnością pochodzącą z tego regionu. Parmigiano Reggiano powinno leżakować nawet 2 lata. W niektórych przypadkach ten proces może się wydłużyć nawet do 100 miesięcy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pizza z serowymi paluszkami

Skoro już wiemy jak produkuje się oryginalny parmezan, to teraz pytanie jak go rozpoznać w sklepie? W przypadku sera sprzedawanego na wagę powinniśmy się na jego kole (kształt sera, w jakim jest sprzedawany - przyp.red.) doczytać się trzech literek - D.O.P. Powinny one pojawić się także na torebkach czy tackach w przypadku zakupu pakowanego parmezanu.

Oscypek, jak parmezan

Nasz rodzimy oscypek, podobnie jak Parmigiano Reggiano, jest zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. W momencie jego oficjalnej rejestracji w górach dosłownie zaroiło się od sprzedawców...."scypków". Bo żeby sprzedawać oryginalne oscypki, trzeba spełnić szereg wymogów.

Nazwa oscypek (ChNP) (fot. 1 i 2) jest zastrzeżona dla sera o określonych parametrach fizycznych i chemicznych wytwarzanego z mleka owczego lub z dodatkiem mleka krowiego (nie więcej niż 40%), produkowanego sezonowo, tradycyjnymi metodami, pochodzące z ściśle określonych obszarów, których specyfice zawdzięcza swoje walory smakowe Etymologiczne pochodzenie nazwy "oscypek" związane jest z procesem produkcji i może być wywodzone od dwóch znaczeń — od "oszczypywać", czyli rozdrabniać (jeden z etapów produkcji) oraz od "oszczypek" w znaczeniu mały oszczep, w nawiązaniu do charakterystycznego kształtu sera - czytamy na rządowej stronie.

Jednak w tym przypadku każdy przyzna, że o zweryfikowanie tego, czy mamy do czynienia z prawdziwym oscypkiem, jest już znacznie ciężej niż w przypadku parmezanu.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić