Robert Makłowicz ma wielu fanów, którzy cenią nie tylko jego przepisy kulinarne, ale także wyjątkowe poczucie humoru. Podróżnik często zdradza przepisy na popularne dania w nietypowym wydaniu. Tym razem postanowił zdradzić sekret greckiej zupy pomidorowej. Przygotujcie zatem szklankę czerwonego wina.
Przepis na zupę pomidorową po grecku - składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 duże dojrzałe czerwone pomidory
- 1/2 l wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 niewielka cebula
- 1 seler naciowy
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 płaska łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 3-4 łyżki makaronu typu orzo
Czytaj także: Biszkopt idealny bez przepisu. Patent cukierników
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć
Przepis na zupę pomidorową po grecku - sposób przyrządzenia:
- Pomidory przełóż do miski
- Dodaj do nich pokrojone na tarce świeże pomidory
- Pulpę z pomidorów przełóż do garnka i dodaj ok. pół litra zimnej wody i postaw na niewielkim ogniu, pozostaw do zagotowania
- Po zagotowaniu pomidorów dodawaj kolejne warzywa
- Cebulę obierz i delikatnie natnij na krzyż
- Czosnek zgnieć za pomocą noża i dodaj do pomidorów
- Selera naciowego drobno posiekaj i dodaj do zupy po grecku
- Po chwili do garnka dodaj także oliwę z oliwek i szklankę wina
- Na koniec dodał łyżkę cukru, cynamon
- Gotuj wszystko do momentu aż zmięknie seler
- Po ok. 20 minutach wyjmij z garnka cebulę i czosnek
- Spróbuj zupę i dopraw według uznania solą i pieprzem
- Do zupy pomidorowej po grecku wsyp makaron typu orzo
- Gotuj całość przez ok. 10 minut
- Gdy makaron będzie miękki zupa jest gotowa do podania
- Grecy jedzą ją także po tym jak ostygnie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: