"Ile przytyłaś/eś po świętach?" - to chyba najczęstsze pytanie, które pada po Bożym Narodzeniu. Może warto w tym roku położyć na świątecznym stole coś nieco zdrowszego niż zwykle, a równie pysznego? Spróbujcie fit makowca według Anny Lewandowskiej.
Przepis na zdrowy makowiec wg Anny Lewandowskiej. Potrzebne składniki:
- 250 g mielonego maku
- 400 g jabłek
- 6 jajek
- 2 garście rodzynek
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 150 g masła klarowanego
- 150 g cukru kokosowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 4 łyżki syropu z agawy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Odrobina ekstraktu waniliowego
- 1 garść płatków migdałów
- Szczypta cynamonu
- Szczypta soli
Czytaj także: Śledź po cygańsku. Idealny na wigilijny stół
Przepis na zdrowy makowiec wg Anny Lewandowskiej. Sposób przygotowania:
- Mak sparz i przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.
- Gotuj mak w mleku roślinnym przez pół godziny.
- Ugotowany mak odłóż do wystygnięcia, a następnie zmiel go w malakserze.
- Białka ubij z odrobiną soli do momentu uzyskania sztywnej piany.
- Masło klarowane wymieszaj z cukrem kokosowym, żółtkami i ekstraktem z wanilii.
- Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Białka, masło z żółtkami i jabłka wymieszaj z masą makową. Dodaj mąki, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sparzone wcześniej rodzynki i syrop z agawy.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do tortownicy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
- Rozpuść czekoladę i polej nią ostudzone ciasto.
Czytaj także: Wigilijna zupa grzybowa. Przepis Magdy Gessler
Zdrowy makowiec gotowy! By nadać mu bardziej odświętnego wyglądu, możesz uprażyć płatki migdałów i posypać nimi wierzch ciasta. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.