Wiele osób zastanawia się, jak ochronić truskawki przed utratą smaku. Niejednokrotnie zdarza się niestety tak, że po dokładnym umyciu, osuszeniu i przełożeniu do czystej miski, przeżywamy potężne rozczarowanie - już po pierwszym kęsie czujemy, że coś jest nie tak.
Nijaki posmak wody to coś, co można z łatwością wyeliminować. Istnieje na to bardzo prosty patent. Wystarczy tylko nie odrywać szypułek przed myciem owoców!
W ten sposób dostaje się do nich woda, która pozbawia je słodyczy, pozostawiając nieapetycznymi. Co ciekawe, to właśnie szypułki zapobiegają zbyt szybkiemu psuciu się owoców, dlatego zrywajmy je dopiero przed jedzeniem - zaznacza Interia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak myć truskawki?
Truskawki to świetne źródło witamin i owoców. Jeżeli pochodzą z własnego ogródka lub jakiegoś sprawdzonego źródła, to do oczyszczenia najczęściej wystarczy zimna woda. Te, które nabywamy na straganach czy w sklepach, przed spożyciem powinny przejść zdecydowanie dłuższą drogę. Wszystko po to, by pozbyć się chemii.
Serwis stronakuchni.pl spostrzega, że woda co prawda zmyje resztki ziemi, jednak nie poradzi sobie z pestycydami. Należy założyć, że truskawki mogły być pryskane chemią. Właśnie dlatego warto poświęcić trochę czasu na to, by odpowiednio je przygotować do zjedzenia.
Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie - zaznacza wspomniany serwis.
Roztwory zasadowe i kwasowe pozwalają na to, by pozbyć się szkodliwych bakterii. Metoda postępowania jest bardzo prosta.
Najpierw należy namoczyć truskawki w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut. Następnie przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną, najlepiej w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po takich kąpielach dobrze jest je przepłukać i osuszyć - wyjaśnia stronakuchni.pl.