Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Mizeria po warszawsku. Jeden składnik wszystko zmienia

21

Mizeria to prawdziwa królowa polskich stołów. Ze świecą szukać baru mlecznego, w którym do obiadu nie podawano by tego rodzaju sałatki. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje więcej niż tylko jeden wariant. Spróbuj przepisu "po warszawsku". Wystarczy jeden sekretny składnik, by odmienić smak znanej potrawy.

Mizeria po warszawsku. Jeden składnik wszystko zmienia
Przepis na mizerię po warszawsku. Wystarczy pewien sekretny składnik, abyś pokochał ten wariant (Getty Images)

Mizeria już na stałe dołączyła do listy dań podawanych w ramach tradycyjnej polskiej kuchni. Powód? Po pierwsze i najważniejsze, jej doskonały smak. Co więcej, jest sycąca, ale zarazem nie "obciąża żołądka". Po drugiej – nawet dziecko bez trudu poradziłoby sobie z przygotowaniem takiej sałatki.

Mizeria po warszawsku różni się od tradycyjnej dodatkiem octu. Niby nic, a jednak - spróbujcie sami.

Przepis na mizerię po warszawsku. Potrzebne składniki

  • trzy średniej wielkości ogórki
  • odrobina posiekanego kopru do posypania gotowej sałatki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • pół szklanki śmietany 18%
  • łyżeczka octu winnego

Przepis na mizerię po warszawsku. Sposób przygotowania

  • Umyj, obierz, a następnie pokrój ogórki w możliwie najcieńsze plasterki. Odsącz je z resztek wody, a następnie umieść w misce.
  • Do ogórków dodaj sypkie składniki i śmietanę, całość starannie wymieszaj.
  • Na koniec skrop mizerię octem winnym i posyp posiekanym koprem.

Twoja mizeria jest gotowa. Pamiętaj, że z założenia – chociaż oczywiście możesz, jeśli masz ochotę – nie należy jej jeść w formie pojedynczej potrawy, lecz lepiej podać w towarzystwie innych przysmaków.

Mizerię najczęściej podaje się w formie dodatku do obiadu. Zgodnie ze świecką "tradycją" Polaków zwykle razem z kotletem schabowym oraz tłuczonymi ziemniakami. Popularność takiego zestawu jest tak wielka, że aż weszła do kultury i stanowi obiekt żartów. Jakby nie było, na pewno smakuje wyśmienicie.

Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić