Mizeria już na stałe dołączyła do listy dań podawanych w ramach tradycyjnej polskiej kuchni. Powód? Po pierwsze i najważniejsze, jej doskonały smak. Co więcej, jest sycąca, ale zarazem nie "obciąża żołądka". Po drugiej – nawet dziecko bez trudu poradziłoby sobie z przygotowaniem takiej sałatki.
Mizeria po warszawsku różni się od tradycyjnej dodatkiem octu. Niby nic, a jednak - spróbujcie sami.
Przeczytaj także: Domowy Big Mac. Smakuje jak w McDonald's, zrobisz go sam
Przepis na mizerię po warszawsku. Potrzebne składniki
- trzy średniej wielkości ogórki
- odrobina posiekanego kopru do posypania gotowej sałatki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- pół szklanki śmietany 18%
- łyżeczka octu winnego
Przeczytaj także: "Pokusa Janssona" według Magdy Gessler. Przepis na przysmak ze Szwecji
Przepis na mizerię po warszawsku. Sposób przygotowania
- Umyj, obierz, a następnie pokrój ogórki w możliwie najcieńsze plasterki. Odsącz je z resztek wody, a następnie umieść w misce.
- Do ogórków dodaj sypkie składniki i śmietanę, całość starannie wymieszaj.
- Na koniec skrop mizerię octem winnym i posyp posiekanym koprem.
Twoja mizeria jest gotowa. Pamiętaj, że z założenia – chociaż oczywiście możesz, jeśli masz ochotę – nie należy jej jeść w formie pojedynczej potrawy, lecz lepiej podać w towarzystwie innych przysmaków.
Przeczytaj także: Szybki jednogarnkowy obiad. Przepis na leśne grzyby z cebulą i jajkami
Mizerię najczęściej podaje się w formie dodatku do obiadu. Zgodnie ze świecką "tradycją" Polaków zwykle razem z kotletem schabowym oraz tłuczonymi ziemniakami. Popularność takiego zestawu jest tak wielka, że aż weszła do kultury i stanowi obiekt żartów. Jakby nie było, na pewno smakuje wyśmienicie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.