Mleko ziemniaczane to doskonała alternatywa dla mleka krowiego i roślinnych zamienników ze sklepu. To pierwsze ma laktozę, której wiele ludzi nie trawi, te drugie z kolei często mają wysoką cenę. A ten przepis ma same zalety. Przekonaj się sam i sprawdź już dziś!
Mleko ziemniaczane. Składniki:
- 250 gram (1½ szklanki) surowych obranych ziemniaków
- 3½–4 szklanek wody
- 1–2 łyżki migdałów blanszowanych i mielonych lub mąki migdałowej
- 1 szczypta soli
- 4 łyżki syropu klonowego
- opcjonalnie: wanilia dla smaku i zapachu
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Mleko ziemniaczane. Wykonanie:
- Ziemniaki obierz. Zalej 4 szklankami zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Od momentu zawrzenia gotuj około 15 minut. Lub do chwili, gdy kartofle będą miękkie.
- Zawartość garnka, ziemniaki oraz 3½ szklanki płynu przełóż do blendera kielichowego.
- Dodaj mielone migdały, sól, syrop klonowy i wanilię. Zmiksuj na gładki płyn.
- Pozostaw do ostygnięcia. Następnie przecedź przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtr papierowy.
- Mleko można pić na zimno. Także podgrzewać. Przechowywać w lodówce do 4 dni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: