Polacy wręcz kochają rosół. Króluje on na stołach podczas niedzielnych obiadów czy też przy okazji rozmaitych imprez rodzinnych.
Tak naprawdę przepisów na rosół jest bardzo dużo. Wiele zależy jednak od indywidualnych upodobań. Każdy ma jakieś inne nawyki choćby w kontekście przygotowywania tej pysznej zupy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bardzo często do rosołu dodaje się opalaną cebulę. Jej zadaniem jest wzmocnienie smaku potrawy.
Tymczasem okazuje się, że warzywo dodane do rosołu w takiej formie może być szkodliwe.
Nigdy nie dodawaj do rosołu. Oto powód
Dlaczego opalonej cebuli lepiej nie dodawać do rosołu? Okazuje się, że w ten sposób do zupy przedostają się toksyczne związki.
W rozmowie z portalem poradnikzdrowie.pl dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH- Państwowego Instytutu Badawczego Baszar El-Helou precyzyjnie wyjaśnił, o co chodzi.
Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki, jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego - podkreślił ekspert.
Nie wyobrażasz sobie rosołu bez opalonej cebuli? W takiej sytuacji usuń spalone części przed dodaniem tego warzywa do zupy.
Czytaj także: Koniec płacenia gotówką coraz bliżej? Oto wymowny sygnał