Żeby napić się mrożonej herbaty, nie musimy udawać się do sklepu lub kawiarni. Składniki do jej przygotowania często znajdziemy we własnej lodówce. Dodatkowo taki napój domowej roboty nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów czy aromatów smakowych.
Przeczytaj także: Przepis na domowe lody. Tylko trzy składniki
Mrożona herbata: potrzebne składniki
- trzy cytryny
- pięć łyżeczek cukru lub miodu
- dwie limonki
- od półtora do dwóch litrów wody mineralnej
- dwie torebki z czarną herbatą
- kilka listków mięty
Mrożona herbata: sposób przygotowania
- Odlej pół litra wody mineralnej – powinno wystarczyć na zapełnienie co najmniej jednego pojemnika lub torebki na kostki lodu.
- Zagotuj wodę w czajniku. Następnie weź duży dzbanek i zaparz w nim herbatę z dwóch torebek.
- Żeby szybciej schłodzić lub złagodzić smak napoju, dolej do niego wodę mineralną.
- Wyciśnij jedną z cytryn, a sok dodaj do herbaty w dzbanku. Pozostałe owoce, w tym limonki, dokładnie umyj i potnij na drobne plasterki.
- Posłódź herbatę miodem lub cukrem i dokładnie wymieszaj, żeby szybciej się rozpuścił.
Przeczytaj także: Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników
Twoja mrożona herbata jest gotowa. Polecamy podawać ją w wysokich szklankach. Przed zaserwowaniem napoju koniecznie dodaj do niego kostki lodu i listki mięty, które dodatkowo schłodzą herbatę i wzbogacą smak.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.