Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Ten jest najlepszy

13

Karp jest jednym z najważniejszych dań na wigilijnym stole. Jak go usmażyć, by był smaczny i miał chrupiącą panierkę? Ważny jest jeden składnik.

Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Ten jest najlepszy
Smażenie karpia (Adobe Stock)

Karp od lat jest obecny na polskich stołach podczas Wigilii, będąc symbolem świątecznej tradycji. Dla wielu osób stał się nieodłącznym elementem świąt, który przypomina o wieloletnich zwyczajach kulinarnych. Wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tej ryby, która jest mocno zakorzeniona w tradycji bożonarodzeniowej naszego kraju. Na wigilijnym stole karp najczęściej podawany jest w wersji smażonej. Jak przygotować karpia i na jakim tłuszczu go smażyć? Dzięki tym wskazówkom przygotujesz idealną rybę na święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Na jakim tłuszczu smażyć karpia?

Decydując się na smażenie karpia, stajemy przed dylematem: jaki tłuszcz wybrać, by uzyskać dobry smak i chrupiącą panierkę? Najlepszy do smażenia karpia jest olej rzepakowy. Jest to olej, który ma wysoki punkt dymienia, dlatego bardzo dobrze sprawdza się do potraw, które trzeba smażyć dłużej. Poza tym neutralny aromat oleju sprawia, że ryba zachowuje delikatny smak.

Oliwa z oliwek również jest dobrym wyborem. Jej wysoka odporność na utlenianie pod wpływem ciepła pomaga zachować zdrowotne właściwości tłuszczu, ale lepiej stosować ją do krótkotrwałego smażenia.

Czy można smażyć karpia na maśle? Jeśli chcemy usmażyć karpia na maśle, to najlepiej do tego wykorzystać masło klarowane. Smażenie na nim nadaje rybie kremowego posmaku.

Na jakim tłuszczu nie smażyć karpia? Najlepiej unikać smażenia karpia na oleju słonecznikowym ze względu na jego intensywny smak, który może przejść na rybę. Poza tym należy unikać smażenia na olejach tłoczonych na zimno.

Jak smażyć karpia?

Aby usmażyć idealnego karpia, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Jeśli chcemy, by panierka była chrupka, kluczowe jest jej odpowiednie przygotowanie. Przed panierowaniem kawałki karpia należy dokładnie osuszyć. Następnie obtaczamy rybę w mące, co zapobiega odpadaniu panierki i nadaje jej idealną teksturę. Kolejny krok to zamoczenie karpia w jajku i ponowne obtoczenie, tym razem w bułce tartej wzbogaconej o ulubione przyprawy.

Znaczenie ma także sposób smażenia. Ważne, by temperatura tłuszczu była optymalna – zazwyczaj nieco poniżej 180 stopni Celsjusza – co zapewnia równomierne smażenie i uzyskanie złocistej i chrupiącej panierki. Istotna jest także ilość tłuszczu — musi go być na tyle dużo, by ryba mogła smażyć się równomiernie. Rybę smaży się po 5-7 minut z każdej strony i obraca się delikatnie tylko raz, aby panierka się nie rozpadła.

Usmażonego, skropionego sokiem z cytryny karpia podajemy na ciepło. Dobrym dodatkiem do tej ryby jest chleb, lub kapusta z grzybami.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Donald Trump ogłosił się "królem", a potem pojawiło się to zdjęcie. Wybuchła afera
Kalisz. 5-latek wjechał w samochód i zaginął. Dramatyczny apel policji
Absurdalne zachowanie Świątek. Przegrała i okazała brak szacunku wobec trenera
Czeska alpejka wybudzona ze śpiączki farmakologicznej. Co z jej stanem zdrowia?
Na jego pole spadł fragment rakiety Falcon. "Pieniądze by się przydały"
Zaufanie do Zełenskiego wciąż wysokie. Kijowski Instytut Socjologii: słowa Trumpa to manipulacja
Podsyp tym rododendrony. Wiosną będą uginać się od kwiatów
Sepsa, a nawet śmierć. Tym dla pacjentów onkologicznych mogą się skończyć niewyleczone zęby
Tak przedłużysz świeżość wędzonej ryby. Prosty sposób
"Druga armia świata". Oto, kogo Rosjanie wysyłają na front
Odkrycie chińskich naukowców. Pomoże przetrwać wybuch nuklearny?
Dodaj do ciasta na pączki. Wyjdą miękkie i puszyste
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić