Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Ten jest najlepszy

13

Karp jest jednym z najważniejszych dań na wigilijnym stole. Jak go usmażyć, by był smaczny i miał chrupiącą panierkę? Ważny jest jeden składnik.

Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Ten jest najlepszy
Smażenie karpia (Adobe Stock)

Karp od lat jest obecny na polskich stołach podczas Wigilii, będąc symbolem świątecznej tradycji. Dla wielu osób stał się nieodłącznym elementem świąt, który przypomina o wieloletnich zwyczajach kulinarnych. Wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tej ryby, która jest mocno zakorzeniona w tradycji bożonarodzeniowej naszego kraju. Na wigilijnym stole karp najczęściej podawany jest w wersji smażonej. Jak przygotować karpia i na jakim tłuszczu go smażyć? Dzięki tym wskazówkom przygotujesz idealną rybę na święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni
NA ŻYWO

Na jakim tłuszczu smażyć karpia?

Decydując się na smażenie karpia, stajemy przed dylematem: jaki tłuszcz wybrać, by uzyskać dobry smak i chrupiącą panierkę? Najlepszy do smażenia karpia jest olej rzepakowy. Jest to olej, który ma wysoki punkt dymienia, dlatego bardzo dobrze sprawdza się do potraw, które trzeba smażyć dłużej. Poza tym neutralny aromat oleju sprawia, że ryba zachowuje delikatny smak.

Oliwa z oliwek również jest dobrym wyborem. Jej wysoka odporność na utlenianie pod wpływem ciepła pomaga zachować zdrowotne właściwości tłuszczu, ale lepiej stosować ją do krótkotrwałego smażenia.

Czy można smażyć karpia na maśle? Jeśli chcemy usmażyć karpia na maśle, to najlepiej do tego wykorzystać masło klarowane. Smażenie na nim nadaje rybie kremowego posmaku.

Na jakim tłuszczu nie smażyć karpia? Najlepiej unikać smażenia karpia na oleju słonecznikowym ze względu na jego intensywny smak, który może przejść na rybę. Poza tym należy unikać smażenia na olejach tłoczonych na zimno.

Jak smażyć karpia?

Aby usmażyć idealnego karpia, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Jeśli chcemy, by panierka była chrupka, kluczowe jest jej odpowiednie przygotowanie. Przed panierowaniem kawałki karpia należy dokładnie osuszyć. Następnie obtaczamy rybę w mące, co zapobiega odpadaniu panierki i nadaje jej idealną teksturę. Kolejny krok to zamoczenie karpia w jajku i ponowne obtoczenie, tym razem w bułce tartej wzbogaconej o ulubione przyprawy.

Znaczenie ma także sposób smażenia. Ważne, by temperatura tłuszczu była optymalna – zazwyczaj nieco poniżej 180 stopni Celsjusza – co zapewnia równomierne smażenie i uzyskanie złocistej i chrupiącej panierki. Istotna jest także ilość tłuszczu — musi go być na tyle dużo, by ryba mogła smażyć się równomiernie. Rybę smaży się po 5-7 minut z każdej strony i obraca się delikatnie tylko raz, aby panierka się nie rozpadła.

Usmażonego, skropionego sokiem z cytryny karpia podajemy na ciepło. Dobrym dodatkiem do tej ryby jest chleb, lub kapusta z grzybami.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kontrowersyjny gość w klubie golfowym Trumpa. Chce wybielaczem leczyć raka i Covid
Zobaczyła marchewkę "w kożuchu". Od razu chwyciła za telefon
Co Trump mówił do Zełenskiego w Watykanie? Ekspert odczytał z ruchu warg
Mówili, że to smugi po świecach. Pleśń zniszczyła zdrowie małżeństwa
Brak Ukrainy w NATO to szansa dla Rosji. Unijny komisarz ostrzega
Najgorszy wynik od czasów Trumana. Sondaż poparcia Donalda Trumpa
Nawet minus 7 stopni Celsjusza. Gdzie będzie najzimniej?
Samochód wjechał w tłum. Policja wyklucza atak terrorystyczny
Fatalne prognozy na majówkę. Silne załamanie pogody
"Surfowali" na dachu pociągu. Dwie osoby zginęły
"Tak, jak go Bóg stworzył". Pogrzeb papieża Piusa XII był katastrofą
Znaleźli zbiorową mogiłę. Może w niej być 19 Niemców
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić