Tradycja mówi, że w Dniu Świętego Marcina najlepsza na obiad jest gęsina. To mięso, które na stołach gości szczególnie jesienią i zimą. Jest tłuste, ale przy tym obfite w białko. Najprostszym sposobem na przygotowanie gęsiny jest jej konfitowanie. Choć brzmi to tajemniczo, to jeden z najstarszych znanych sposobów na przygotowanie mięsa. Gęś robi się niemal sama, a jest niesamowicie smaczna!
Przepis na gęś. Potrzebne składniki:
- gęsie udo
- sól
- pieprz w ziarnach
- liść laurowy
- tymianek
- smalec gęsi lub litr oleju
Przepis na gęś. Sposób wykonania:
- Mięso natrzyj obficie solą, zamknij w szczelnym pojemniku i zostaw w lodówce na ok 12 godzin
- Po tym czasie wyjmij gęsinę, włóż do garnka razem z przyprawami i zalej tłuszczem tak, by mięso było całe pokryte tłuszczem
- Przykryj garnek folią aluminiową, tak by jej matowa strona stykała się z tłuszczem
- Gotuj na średnim ogniu kilka godzin do tej pory, aż mięso nie zacznie odchodzić od kości, tłuszcz powinien przez ten czas delikatnie bulgotać i wolno się gotować
I tyle! Mięso można zjeść od razu, ale można przełożyć je również do słoika, zalać tłuszczem i przetrzymywać przez dłuższy czas w lodówce, ponieważ konfitowanie to najstarsza metoda konserwacji mięsa. Wbrew pozorom mięso nie jest tak tłuste, jak mogłoby się wydawać. Po wyjęciu ze słoika wystarczy odgrzać je w rondelu - dzięki temu bez pieczenia można uzyskać efekt soczystego w środku i chrupiącego z wierzchu mięsa.