"Małpi chleb" to ostatni hit TikToka. Wszyscy za nim szaleją. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako skromny dodatek do porannej kawy.
Osoba, która pomogła w jego rozsławieniu, to Nancy Regan – pierwsza dama Białego Domu. "Małpi chleb" w amerykańskich domach był stałym punktem w latach 80 XX wieku. Pochodzenie natomiast ma... węgierskie.
"Małpi chleb" z TikToka. Składniki
- pół kilograma mąki pszennej
- 1 jajko
- mleko (1 i 1/4 szklanki)
- łyżeczka miodu
- 20 g cukru
- 10 g drożdży
- około 100 g roztopionego masła
- szczypta wanilii.
- 200 g cukru trzcinowego
- łyżka cynamonu
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
"Małpi chleb" z TikToka. Sposób przygotowania
- Należy rozpocząć od rozpuszczenia drożdży z mlekiem, miodem i cukrem białym.
- Wszystko dokładnie mieszamy i następnie dodajemy szczyptę wanilii oraz jajko.
- Po wymieszaniu, dodajemy przesianą mąkę pszenną i zagniatamy.
- Na koniec dodajemy odrobinę soli.
- Wyrabiamy do momentu, aż odstanie od ręki.
- Odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki 20-gramowe (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).
- Robimy "zakładeczki" w bułeczkach.
- Na sam koniec formujemy ładne kuleczki.
- Formę "z kominem" bardzo dobrze smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukrowo-cynamonową.
- Bułeczki wkładamy do rozpuszczonego masła, następnie przekładamy do cukru z cynamonem, w którym je obtaczamy.
- Wkładamy je do foremki, układając jedna na drugiej.
- Zostawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
- Przed zdjęciem formy, należy odczekać 5 minut.
Koniec roboty. Smacznego!