Pastę z makreli pokochają wszyscy. Można ją przygotować w zaledwie 15 minut z kilku podstawowych składników. Jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Dzięki takiej paście bez problemu przemycisz rybę do codziennej diety.
Jeśli lubisz pikantne dania to do pasty dodaj odrobinę ketchupu pikantnego lub ostrej papryki. Jeśli natomiast nie chcesz używać majonezu to do pasty dodaj kilka łyżeczek gęstego, naturalnego jogurtu. Będzie równie smaczna, ale zdecydowanie mniej kaloryczna.
Pasta z makreli. Potrzebne składniki:
- 1 makrela wędzona
- 4 duże jajka
- 1 duża cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego, gęstego)
- sól i pieprz do smaku
Pasta z makreli. Sposób przygotowania:
- zacznij od obrania makreli ze skóry i ości
- makrelę rozdrobnij widelcem
- jajka, cebulę i ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę
- czosnek przeciśnij przez praskę
- dodaj majonez i musztardę
- całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem
- podawaj z pieczywem
I gotowe! Jeśli spodobał ci się nasz przepis na szybkie brownie, to koniecznie sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.