Kurczak po kozacku będzie pasował każdemu, kto lubi pieczone mięso. Jest doskonale przyprawiony, a dodatek topionego sera żółtego świetnie urozmaica całe danie. Przypraw każdy może użyć dowolnych np. gotowej mieszanki do kurczaka. Warto jednak wymieszać swoje ulubione.
Kurczak po kozacku. Potrzebne składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 10 średnich ziemniaków
- 6 łyżek pikantnego keczupu ( w zależności od preferencji można też użyć łagodnego)
- 4 łyżki majonezu
- 2 garście startego żółtego sera
- sól, pieprz
- przyprawy do kurczaka np. curry, zioła prowansalskie, słodka lub ostra papryka
Czytaj także: Deser z trzech składników. Dzieci będą zachwycone
Kurczak po kozacku. Sposób przygotowania:
- ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w ćwiartki
- cebulę obierz i pokrój w półplasterki
- marchewkę pokrój w plasterki
- warzywa wrzuć do miski i wymieszaj dobrze z solą i pieprzem. Następnie ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego
- keczup wymieszaj z majonezem i wybranymi przyprawami do kurczaka
- podudzia obtocz w przygotowanej wcześniej marynacie i ułóż na warzywach
- całość zapiekaj pod przykryciem przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza
- na około 15 minut przed końcem pieczenia posyp danie startym żółtym serem
- podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, lub miksem świeżych sałat i warzyw
Czytaj także: Deser z trzech składników. Dzieci będą zachwycone
Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl