Przygotowanie ekspresowej szarlotki zajmie ci dosłownie kilka minut. Nie musisz oddzielnie wyrabiać ciasta, wystarczy wsypać so blaszki suche produkty, na to wyłożyć jabłka i upiec ciasto w piekarniku. Nic prostszego, ta szarlotka uda się nawet najmniej doświadczonym gospodyniom. Pamiętaj, by wybierać soczyste jabłka, bo to sok z jabłek podczas pieczenia wiąże sypkie składniki.
Czytaj także: Lubisz kokos? Spróbuj fit batonów bounty
Przepis na ekspresową szarlotkę. Potrzebne składniki:
- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. kaszy manny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. cukru (możesz dać mniej)
- ok. 2,5 kg kwaśnych jabłek
- 200 g zimnego masła
Czytaj także: Szybkie pączki. Bez drożdży, gotowe w 15 minut
Przepis na ekspresową szarlotkę. Sposób wykonania:
- jabłka obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach i wymieszaj z 3 łyżkami cukru
- kaszę manną wymieszaj z mąką, cukrem oraz proszkiem do pieczenia i podziel na 3 części
- formę o wymiarach 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia
- wsyp jedną część suchych składników, na to wyłóż połowę jabłek
- jabłka pokryj drugą częścią suchych składników
- wyłóż resztę jabłek i posyp trzecią cześcią sypkich składników
- na wierzch szarlotki pokrój masło lub zetrzyj je na tarce, tak by pokryło całą powierzchnię szarlotki
- ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st C. piekarnika i piecz ok. 60 minut
- przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem
Czytaj także: Takich ziemniaków jeszcze nie jadłeś! Lekkie jak chmurka