Do przygotowania domowej szynki nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu. Przyda się jedynie termometr do gotowania, większy garnek i siatka wędliniarska. Domowa szynka robi się tak naprawdę sama.
Czytaj także: Tanio i prosto. Przepis na risotto musisz znać!
Przepis na domową szynkę. Potrzebne składniki:
- 1,5 kg szynki
- sól peklowa
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
Czytaj także: Przepis na pyszny obiad. Ekspresowa quiche
Przepis na domową szynkę. Potrzebne składniki:
- Zagotuj w garnku 2 litry wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i czosnek, dodaj również sól peklową zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, poczekaj aż całość ostygnie
- Włóż do wody szynkę i przykryj pokrywką, odstaw do lodówki na 5 dni
- Po tym czasie wyjmij szynkę i dokładnie opłucz
- Za pomocą siatki wędliniarskiej zwiąż szynkę
- Do garnka wlej ok. 2 l wody (tyle, by woda pokryła całą szynkę) i przy pomocy termometru zagotuj wodę do 80 stopni
- Włóż szynkę i parz ją przez ok. 80 minut
Czytaj także: Takich ziemniaków jeszcze nie jadłeś! Lekkie jak chmurka
Po ugotowaniu pozwól szynce ostygnąć. Przechowuj w lodówce.
Zobacz także: Naszpikowana chemią. Codziennie lądują na twoim stole
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl